Sidebar

Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto docentė dr. Genutė Kirkienė, viena iš Jono Karolio Chodkevičiaus labdaros ir paramos fondo steigėjų, Vilniaus universiteto bibliotekai padovanojo du dailininkės Linos Kalinauskaitės sukurtus medalius. Jie eksponuojami bibliotekos Baltojoje salėje, parodoje „Jonas Karolis Chodkevičius“. Žalvarinio medalio averse pavaizduotas didžiojo etmono portretas, reverse – pagrindinė didžiojo etmono herbo figūra – grifonas, pamynęs nugalėtų priešų vėliavas.

Medalis1 Medalis2

Dr. G. Kirkienė papasakojo, jog labdaros ir paramos fondo sumanytojas ir įkūrėjas, jo pirmininklas žurnalistas Edmundas Jakilaitis, subūrė į jį įvairius žmones: istorikus, architektus, diplomatus, menininkus, dailininkus: „Norėjome prikelti iš užmaršties Joną Karolį Chodkevičių. Susibūrę ėmėmės veiklos: suplanavome pastatyti karvedžio paminklą (horeljefą), kuris jau dabar stovi Chodkevičių rūmų kieme Vilniuje (jo autorius – skulptorius Martynas Gaubas), surengėme ekspedicijas po Europą jo keliais, sukūrėme jam skirtą aštuonių dalių dokumentinį filmą. Taip pat įsteigėme apdovanojimą – LDK didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus „Aukso medalį”, kurio tikslas – skatinti asmenis kūrybinei bei visuomeninei iniciatyvai. Todėl apdovanojimas bus teikiamas žmogui, kuris atitiktų Renesanso žmogaus asmenybę, nes šios epochos idėjos siekė įkvėpti ir ugdyti visuomenę, ir tos idėjos aktualios ir dabartiniam XXI a. žmogui. Šiais metais toks apdovanojimas buvo įteiktas švedų kilmės vertėjui, dokumentinių filmų kūrėjui, filologui ir teologui, garsiam visuomenininkui itin daug nuveikusiam teikiant paramą Ukrainos kariams, žmogui, kuriam rūpi valstybės saugumas, stiprinimas ir garbė – Jonui Ohmanui".
Fondo ateities planuose yra dar daug įdomių sumanymų. Istorikė pasakojo, jog dar nebaigti kurti didesni, eksterjeriniai-interjeriniai medaliai. Universiteto bibliotekai dovanoti nedideli, tinkami reprezentacijai, bet kuriami ir didesni. Juos taip pat žadama dovanoti ir Vilniaus universitetui. Tokie medaliai dovanojami muziejams, susijusiems su J. K. Chodkevičiaus atminties vietomis. Dailininkė Lina Kalinauskaitė pagamino ir kelis sidabruotus medalius, teikiamus asmenims už nuopelnus.

G.KirkieneN. KlingaiteJ. K. Chodkevičius – VU auklėtinis. Vilniaus universiteto bibliotekoje sukaupta daug vertingos su jo asmenybe susijusios medžiagos, liudijančios jo talento pripažinimą, kuri eksponuojama ir parodoje „Jonas Karolis Chodkevičius“. Istorikei ypač vertingas rankraščių skyriuje saugomas 1595 metų pergamentas (parduodamos valdos dokumentas) su autentišku Chodkevičiaus įrašu ir parašu. Taip pat bibliotekos knygos, kurios kaip kraitis buvo atitekusios dukrai, vėliau vyrui Jonui Stanislovui Sapiegai. Į biblioteką jos pateko su Sapiegų kolekcija. Knygose yra J. K. Chodkevičiaus ranka rašytų įrašų. Dr. G. Kirkienė pabrėžia, jog net penkios iš tų knygų apie karybą – garsiausios to meto knygos (antikos autorių Tukidido, Livijaus, Pindaro, Plauto, karo inžinieriaus Roberto Valturijaus veikalas „Apie karybą“ ir kitos) liudija karžygio platų apsiskaitymą. Bibliotekoje saugomi ir keli autentiški pamokslai, kuriuose amžininkai apibūdina J. K. Chodkevičių.

„Džiaugiuosi, kad motorizuotai pėstininkų brigadai „Žemaitija“ suteiktas Jono Karolio Chodkevičiaus vardas. Jis iš praeities sugrįžo į mūsų savimonę. Europoje karvedžiai įamžinami, o mes savąjį tarsi buvome pamiršę. Turime didžiuotis, kad buvo mūsų universiteto auklėtinis ir turime švęsti su juo susijusias sukaktis“ – tvirtina dr. G. Kirkienė.

Medalį kviečiame apžiūrėti parodoje „Jonas Karolis Chodkevičius“ bibliotekos Baltojoje salėje iki gruodžio 30 dienos.

Nuotraukoje (pask.): VU Istorijos fakulteto docentė dr. Genutė Kirkienė (pirma kairėje) ir VU bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė

Nijolė Bulotaitė

2021-10-21

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku