Sidebar

Naujiena Pedagogie chrestienne 1598Aprašinėdami XVI a. knygas Vilniaus universiteto bibliotekininkai susidūrė su netikėtu, bet labai maloniu atradimu. 1598 m. Prancūzijos šiaurės rytuose, visai šalia Belgijos sienos esančiame Sedano mieste Žako Saleso (Jacques Salesse, ?–1615) išspausdintos knygos La pedagogie chrestienne („Krikščioniška pedagogika“) nepavyko rasti nei viename pasaulio bibliotekų elektroniniame kataloge. Užuominų apie šią Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomą L. C. L. inicialais pasirašytą 447 puslapių knygą nebuvo niekur – nei moksliniuose straipsniuose apie to meto leidinius ir jų autorius, nei įvairių mokslinių ir privačių bibliotekų kataloguose. Informacijos kreiptasi į Luizą Amazan (Louise Amazan), Prancūzijos nacionalinės bibliotekos retų knygų fondo bibliotekininkę, atsakingą už XVI a. knygas, tačiau ji apgailestavo negalinti padėti nustatyti šios knygos autoriaus, nes Prancūzijos nacionalinės bibliografijos duomenimis nėra išlikusio nė vieno šios knygos 1592 m. leidimo egzemplioriaus, o apie 1598 m. laidą – rastą VU bibliotekoje – iki šiol net patys prancūzai neturėjo jokių duomenų.

VU bibliotekoje saugomas egzempliorius turi keletą įrašų, kurie liudija, jog jau XVII a. knyga pateko į Vilniaus jėzuitų akademijos biblioteką ir buvo pažymėta lotynišku įrašu Hereticus („Eretiška“). Vėliau knygos netinkamumas doram krikščioniui buvo patvirtintas lenkų kalba: Zakazane („Draudžiama“). Nepaisant to, knygos uždraudimas nesutrukdė nežinia kokiais būdais ją jau XVIII a. įsigyti gausią senų leidinių kolekciją turėjusiam Gardino dominikonų vienuolyno vyresniajam Dominikui Sivickiui (Dominik Siwicki, ?–po 1800). Į Vilniaus universiteto biblioteką knyga sugrįžo XIX a. viduryje, kai buvo parvežta iš Gardino dominikonų vienuolyno kartu su kitomis knygomis iš uždarytų buvusių LDK vienuolynų. Šiuo metu VU bibliotekoje rastas unikumas – vienintelis pasaulyje žinomas leidinys – Prancūzijos nacionalinės bibliotekos prašymu yra ruošiamas skaitmeninimui ir jo vaizdą netrukus bus galima pamatyti VU bibliotekos internetinėje svetainėje, Skaitmeninėse kolekcijose.

Informaciją pateikė Sondra Rankelienė, 2020-11-24

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku