Sidebar

3 dalis

Pačiame rugsėjo viduryje, rugsėjo 15 dieną, VU biblioteka pradėjo virtualių „Puošnaus popieriaus pasakojimų“ ciklą, skirtą pažinti penkias seniausias popieriaus dekoravimo technikas, ypatingai suklestėjusias aštuonioliktame šimtmetyje ir naudotas knygų priešlapiams bei viršeliams, baldų, instrumentų ar netgi kambario sienų apmušalų puošybai. Skirtingos istorinio dekoruoto popieriaus rūšys pristatomos kiekvieną savaitę. Šiandien dalyje Sugautas raibulys. Marmuruotas popierius žiūrovų ir skaitytojų dėmesiui – daugiausiai susidomėjimo sulaukusi ir labiausiai tyrinėta popieriaus dekoravimo technika.

Marmuruotas popierius – popieriaus dekoravimo technika, glaudžiai susijusi su Rytų kultūromis, Tolimuosiuose Rytuose žinoma kaip suminagashi popieriaus dekoravimo būdas, kuriam plintant Vakarų link, buvo labai pamėgtas persų ir arabų šalyse. Gerokai pakitęs, čia jis tapo svarbia kaligrafijos meno ir rankraščių puošybos dalimi. Šių dienų Turkijoje marmuravimo technika – ebru – yra laikoma nacionaliniu paveldu.

Ankstyvasis per Artimuosius Rytus Europą pasiekęs marmuruotas popierius buvo vadinamas „turkiškuoju popieriumi“. Taip jį vadino ir vienas pirmųjų Europoje 1646 m. popieriaus marmuravimo techniką, kaip vieną iš įdomių cheminių ir optinių reiškinių, išsamiau savo veikale Ars Magna Lvcis et Vmbrae aprašęs Atanazijus Kircheris. Manoma, kad pats autorius mokėjo marmuravimo meną ir jį demonstruodavo savo mokiniams.

03 02 VU bibliotekos pasakojimai 2

Popieriaus marmuruotojai. Denis Diderot ir Jeano d’Alembert`o Enciklopedijos (Encyclopédie Méthodique: Ou Par Ordre De Matières... Paryžius, 1751–1766 m.) straipsnio apie popieriaus marmuruotojus iliustracija (fragmentas), kurioje vaizduojamas XVIII amžiaus popieriaus marmuravimo procesas ir įrankiai.

Pasirodžius pirmajam Europoje išsamiai iliustruotam marmuravimo proceso aprašui, išspausdintam Deniso Diderot ir Jeano R. Alamberto Enciklopedijoje aštuonioliktame šimtmetyje, marmuruotas popierius jau buvo gana žinomas ir paplitęs. Dažai tokiam popieriui marginti buvo gaminami iš pigmento, rišiklio, vandens ir jaučio tulžies. Norimas raštas specialiais įrankiais formuojamas ant sutirštinto vandens paviršiaus užlašintų ir išskleistų dažų. Vėliau ant vandens paviršiaus uždėjus specialiai paruoštą popieriaus lakštą ir jį nuėmus, buvo išgaunamas marmuruotas vaizdas.

Ištobulinus marmuravimo techniką, imta vis gausiau išgauti įvairiausių raštų, kurių kiekvienas turi daugiau ar mažiau nusistovėjusį tyrinėtojų priskirtą pavadinimą, pavyzdžiui, „prancūziški sukiniai“ – XVII a. II p.–XVIII a. itin populiarus marmuruoto popieriaus raštas – arba „ispaniška banga“. Pastarasis rašto efektas yra sukuriamas marmuruojamą lakštą sujudinus pasikartojančiais judesiais. Kokie dar ypatingi raštai išgaunami šia technika, kaip juos naudojant būdavo puošiami įvairūs objektai bei kokios dar istorijos lydi šį dekoravimo būdą, sužinosite peržiūrėję virtualų pasakojimą  Sugautas raibulys. Marmuruotas popierius.

 03 05 VU bibliotekos pasakojimai sumazintasKnygos formos dėklas dokumentui saugoti. Dėklo sienelės pamuštos prancūziškų sukinių rašto marmuruotu popieriumi. Dėkle saugomas spaudinys Postilla LIETVWISZKA... Vilnius, 1600 m. Fotografija: R. Malaiška

 03 04 VU bibliotekos pasakojimai sumazintasMarmuruoto popieriaus viršelis. Kiauto raštas. Iš: Franciszek Ksawery Dmochowski, O cnotach towarzyskich i występkach im przeciwnych, Vilnius, 1799 m. Fotografija: R. Malaiška

Skaitmeninė ekspozicija „Puošnaus popieriaus pasakojimai“ lietuvių ir anglų kalbomis pristatoma Google Arts and Culture platformoje. Trečią dalį galite matyti pasirinkę šią nuorodą.

Kiti pasakojimai:

Žingsniuojanti klišė. Ksilografinis popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.

Nutūpęs spiečius. Taškytasis popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.

Minkštas pėdsakas. Kleisterinis popierius – spalio 5 d.

Aukso sodas. Brokatinis popierius – spalio 12 d.

2021-09-28

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku