Sidebar

naujienos virselis 5 i naujiena

VU biblioteka pristato paskutinę virtualios ekspozicijos „Puošnaus popieriaus pasakojimai“ dalį, skirtą atskleisti auksu spindinčią brokatinio popieriaus dekoravimo techniką. Patyrinėję ja išgautus marginimus jausitės tarsi pakeliavę po prabangų, spindintį sodą, kuriame atpažinsite augalų rūšis, formas, žiedus, įžvelgsite gyvūnų, o galbūt net žmogaus siluetus – ir visa tai padengta aukso dulkėmis. Kokia ta ypatinga dekoravimo technika, žadanti tiek įdomių atradimų?

Brokatinis popierius, panašiai kaip ir marmuruotas popierius, atspindėjo poreikį surasti pakaitalą brangioms ir išskirtinėms medžiagoms. Toks popierius imitavo brokato audeklą ir buvo daug pigesnis jo pakaitalas puošiant įvairius dirbinius – dėžutes, baldus, laikrodžius, muzikos instrumentus ir knygas. Pats brokatas – tai margas žakardinis, paprastai dekoratyvinis audinys iš natūralaus šilko arba cheminio pluošto siūlų su piešiniu, kuris gali būti audžiamas arba siuvinėjamas auksiniais, sidabriniais ar kitų metalų siūlais. Nors brokato audinys Europoje buvo ypač populiarus Renesanso laikotarpiu, jį imituojantis popierius atsirado kiek vėliau – XVII a. pabaigoje. Iš dalies tai susiję ir su technologinėmis naujovėmis: brokatiniam popieriui dekoruoti buvo reikalingi metalo raižiniai ir, palyginus su ankstesne ksilografine dekoravimo technika, stiprus spaudimas, kurį geriausiai suteikė grafikoje imtas taikyti cilindrinis presas.

Prabanga dvelkiantis brokatinis popierius ilgainiui susiformavo kaip savita knygų puošybos dalis. Vienas populiariausių brokatinio popieriaus raštų – augalinis įvairių, dažnai egzotiškų gėlių žiedų ornamentas. Aštuonioliktame šimtmetyje vis labiau siekta gamtą vaizduoti realistiškai. Ši tendencija iš dalies atsispindi ir audinių bei popieriaus dekore. Dažniausiai sutinkami motyvai: chrizantema, granatas, vynuogė, rožė, gvazdikas ir tulpė. Tačiau brokatinio popieriaus ornamentuose galime atrasti ir realių ar fantastinių gyvūnų atvaizdų, taip pat galime sutikti ir žmogaus pavidalo ornamentų.

05 04 VU bibliotekos pasakojimai sumazintasBrokatinio popieriaus viršelis. Iš: DROGA ORŁA NA NIEBE... Vilnius, 1724 m. Fotografija: R. Malaiška

Žymūs brokatinio popieriaus gamintojų cechai nuo XVII a. pabaigos buvo įsikūrę Vokietijos miestuose – ypač garsėjo Augsburgo dirbtuvės. Dėl šios priežasties brokatinis popierius įvairiuose šaltiniuose neretai pavadinamas Augsburgo popieriumi.

Aukso sodas. Brokatinis popierius istorija užbaigiamas daugiau nei mėnesį trukęs virtualių „Puošnaus popieriaus pasakojimų“ ciklas. Penkių dalių pasakojimas kvietė ir tebekviečia patyrinėti ksilografinio, taškyto, marmuruoto, kleisterinio ir brokatinio popieriaus pavyzdžius, pasigrožėti raštų ornamentais, praeities knygos kūrėjų-dekoruotojų išradingumu, pajusti dailiųjų amatų ir dekoravimo meno subtilumą. Atidžiai iš VU bibliotekos kolekcijų atrinkta ekspozicijos medžiaga atskleis, kokia neišsemiama gali būti žmogaus vaizduotė, įvairius motyvus į puošnius ornamentus gebanti grupuoti tiek sudėtingomis, tiek paprasčiausiomis po ranka randamomis priemonėmis.

05 06 VU bibliotekos pasakojimai 1 sumazintas copyPuošnūs brokatinio popieriaus priešlapiai. Iš: Joseph Barre, HISTOIRE GÉNÉRALE D'ALLEMAGNE, TOME I. Paryžius, 1748 m. Fotografija: R. Malaiška

 

Aukso sodas. Brokatinis popierius pasakojimą galite peržiūrėti pasirinkę šią nuorodą.

Kiti pasakojimai:

Žingsniuojanti klišė. Ksilografinis popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.

Nutūpęs spiečius. Taškytasis popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.

Sugautas raibulys. Marmuruotas popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.  

Minkštas pėdsakas. Kleisterinis popierius. Žiūrėti galite pasirinkę šią nuorodą.

„Puošnaus popieriaus pasakojimai“ idėjos ir tyrimo autorė Ieva Rusteikaitė. Pasakojimą kūrė bei prie jo prisidėjo: Gediminas Auškalnis, Gediminas Bernotas, Kristina Gudavičienė, Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, Raimondas Malaiška, Vida Steponavičienė, Marija Šaboršinaitė, Jonė Šulcaitė-Brollo. Atskirą padėką už įkvepiantį bendradarbiavimą biblioteka išreiškia VU Zoologijos muziejaus vadovei dr. Gritai Skujienei.

2021-10-12

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku