Sidebar

245d609c 97dd 42e5 b414 2b6480da274f

4b291c6b a221 4374 9c72 732aad245607

8c2e39c8 033a 44cd 9e88 e524c7790c69

Goethe’s institutas ir Makso Planko draugija VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) sausio 6 d. pristato STEM parodą „Visata. Žmogus. Intelektas.“ | „Universum. Mensch. Intelligenz.“, skirtą supažindinti su Vokietijoje atliekamais pažangiausiais moksliniais tyrimais. Interaktyvioje parodoje, pasinaudojant nuotraukomis, filmais ir mokslinių tyrimų projektais, pasakojama apie didžiąsias žmonijos paslaptis, mokslo idėjų įgyvendinimą ir skatinama pamąstyti mokslui bei visuomenei aktualiomis temomis.

Visą mėnesį veiksiančią parodą sudaro penki skyriai: „Visata – Bekraštės erdvės“, „Žmonijos istorija. Kaip viskas prasidėjo – Homo sapiens kelias“, „Mūsų smegenys – Pasaulis mūsų galvose“, „Gyvenimas antropocene – Žmonių sukurtas pasaulis?“ ir „Dirbtinis intelektas – Mokslas ar fantastika?“. Kiekviename modulyje panaudojamas interaktyvus elementas: pavyzdžiui, monitorius, skirtas veidams transformuoti, oro balionas, rodantis atstumus kosmose, arba lentynos su skirtingo turinio stiklainiais, tarsi laboratorija, kurioje demonstruojamas žmogaus veiklos poveikis aplinkai. Specialios instaliacijos leidžia patirti įvairias emocijas, kurios sužadinamos klausantis muzikos, arba pabendrauti su robotu. Keli eksponatai padės susipažinti su kitais įdomiais dalykais, pavyzdžiui, išgirsti, kaip skamba 40 000 metų senumo kaulinė fleita arba sužinoti, iš kur atsiranda žemėje išgaunamas auksas.

Paroda skirta jauniesiems lankytojams, ypač besimokantiems vokiečių kalbos. Eksponatų aprašymai pateikiami vokiečių ir lietuvių kalbomis.

Parodos atidarymas

Parodos atidarymo renginys vyks sausio 6 d. 16.00 val. MKIC konferencijų salėje. Jo metu Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro mokslininkė dr. Urtė Neniškytė skaitys paskaitą „Smegenų ir kompiuterio sąsaja“. Joje mokslininkė kalbės apie galimybę žmogaus smegenis sujungti su kompiuteriais. Pirmosios kompiuterio-smegenų jungtys sėkmingai pradėtos naudoti medicinoje dar praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, o šiandien jomis siekiama atstatyti funkcijas žmonėms po įvairių įgimtų, trauminių ar patologinių smegenų pažeidimų. Kaip šios technologijos vystysis toliau: ar pradėsime jungti kompiuterius prie sveikų smegenų, siekdami padidinti jų potencialą? Kada tapsime kiborgais ir ar tai sustiprins mus kaip rūšį?

Parodos atidarymas taip pat bus transliuojamas tiesiogiai nuotoliniu būdu Goethe`s instituto Youtube kanale.


Goethes paroda virseliuiPapildoma informacija

Paroda veiks iki vasario 4 dienos (pratęsta iki vasario 25 d.; lankymas tik pavieniams asmenims).

Lankymas nemokamas. Moksleivių grupėms būtina registracija tel. +370 5 2314433.

Lankymo laikas individualiai: I-VII 9-21 val. Moksleivių grupėms I-V 9-17 val.

Vieta: VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras (MKIC), Saulėtekio al. 5, Vilnius.

Apsaugos priemonės:

Parodos lankymas asmenims nuo 16-os metų galimas tik su galiojančiu Galimybių pasu.

Moksleivių grupės vadovas/ė turi su savimi turėti ir parodoje palikti moksleivių sąrašą, kuriame būtų nurodytas jų amžius bei lydinčio asmens koordinatės. Vyresni nei 16-os metų moksleiviai turi pateikti galiojantį Galimybių pasą, o jaunesni nei 16-os metų mokiniai turi parodyti asmens dokumentą su gimimo data ir nuotrauka.

Pastato viduje visą laiką privaloma dėvėti apsaugines veido kaukes.

Prieš įeinant į parodos patalpas būtina dezinfekuoti rankas.

Daugiau apie parodą skaitykite čia.

2022-01-05

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku