Sidebar

dis 2mg copyŠių metų balandžio 1 dieną minėdama Vilniaus universiteto 443-jį gimtadienį VU biblioteka savo bendruomenę, miesto gyventojus ir svečius kvies į šiai sukakčiai paminėti skirtus renginius. Naujai restauruotoje P. Smuglevičiaus salėje tradiciškai bus eksponuojama pirmoji  lietuviška knyga, o kitoje istorinėje J. Lelevelio salėje bus galima išvysti pirmųjų Universiteto auklėtinių – jėzuitų ir kitų studentų – disertacijų parodą. Plačiau susipažinti su šiais daugiau nei 300 metų senumo mokslo darbais lankytojai galės ir VU bibliotekos darbuotojų rengiamuose pristatymuose.

Aukštojo mokslo pradininkai mūsų šalyje – jėzuitai. Vos atvykę į Lietuvą jie veikė Vilniuje, vėliau ir kituose miestuose: steigė kolegijas, leido knygas, rūpinosi mokslo, kultūros plėtra. 1579 m. jų įkurtas Vilniaus universitetas darė įtaką ne tik Lietuvos, bet ir Vidurio ir Rytų Europos šalių kultūriniam gyvenimui, išugdė ne vieną mokslininkų ir kultūros veikėjų kartą. Nuo pat įkūrimo pradžios jame buvo teikiami mokslo laipsniai, tarp jų – ir aukščiausias – daktaro laipsnis, kuris buvo gaunamas parengus ir sėkmingai apgynus disertaciją/tezes.

VU bibliotekos parengtoje parodoje lankytojams bus pristatyta per dešimt bibliotekoje saugomų senųjų disertacijų. Puoštos ornamentais, gausiai iliustruotos ir įspūdingomis graviūromis žavinčios disertacijos atskleis praeities tyrėjų mokslinius ieškojimus ir atradimus. Vienose jų gilinamasi į astronomijos mokslo tyrinėjimus – M. Koperniko heliocentrinę teoriją, G. Galilėjaus teleskopo galimybes ar net Jupiterio palydovų stebėjimų Vilniuje rezultatus, kituose darbuose narpliojami matematiniai klausimai ar analizuojamos filosofinės tiesos.

Smalsiausiems parodos lankytojams, pageidaujantiems ne tik apžiūrėti eksponuojamas disertacijas, bet ir išsamiau susipažinti su jų rengimu senajame Vilniaus universitete, organizuojami du valandos trukmės pristatymai. Jų metu VU bibliotekininkai atsakys ne tik į tokius klausimus, ar XVI–XVIII a. doktorantas turėjo disertacijos vadovą, per kokį laiką buvo rengiama disertacija ir kiek lankų sudarė mokslo darbą, bet ir papasakos apie tai, kokių mokslų tyrimai dažniausiai buvo apginami senajame Vilniaus universitete.

Disertacijų pristatymai (balandžio 1 d.): 12 val. ir 15.30 val., J. Lelevelio salėje, Universiteto g. 3, III a. Registracija nereikalinga. Paroda veiks ir ją savarankiškai pamatyti bus galima nuo 9 iki 17 val.

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė

2022-03-21

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku