Sidebar

vejarode Kovo 23 d. – Pasaulinė meteorologijos diena. Pasaulinė meteorologijos organizacija (ją sudaro 189 valstybės, tarp jų ir Lietuva) paskelbė 2019 m. Pasaulinės meteorologijos dienos šūkį: Saulė, Žemė ir orai.

Lietuvoje reguliarūs klimato stebėjimai vyksta nuo 1770 m., kai Vilnių pasiekė VU astronomijos observatorijos direktoriaus M. Počobuto Londone užsakytų prietaisų, tarp kurių buvo ir du termometrai, siunta. Astronomijos observatorijos bokšto šiaurinėje pusėje M. Počobutas pradėjo reguliarius oro temperatūros matavimus. Termometrai buvo pritvirtinti prie šiaurinio observatorijos pastato lango 20,6 metro aukštyje nuo žemės paviršiaus, 118 metrų virš jūros lygio. 1871 m. observatorijos bokšte pradedamas matuoti atmosferos slėgis, kritulių kiekis ir vėjo rodikliai. Pirmoji meteorologiniams stebėjimams naudota vėjarodė buvo įrengta 1876 m.

Matavimų duomenys buvo skelbiami kasdieniame astronomijos žurnale. Pirmųjų septynerių metų matavimai rasti ne visi, nenutrūkstančios oro temperatūros sekos yra išlikusios nuo 1777 metų.

Reikšmingas meteorologinių stebėjimų raidos etapas prasidėjo XIX a. pradžioje. 1803 m. T. Czackio iniciatyva Vilniaus krašte prie Vilniaus apygardos mokyklų buvo įkurta 60 meteorologijos stočių. Vilniaus universitetas vadovavo šiam tinklui, aprūpino reikiamais instrumentais, kaupė ir tyrė gaunamus duomenis. Stočių tinklas veikė iki 1832 m.

Nuo 1807 metų VU observatorijai vadovavo J. Sniadeckis. Eidamas rektoriaus ir observatorijos vedėjo pareigas jis iš universiteto mokslininkų reikalavo, kad jie savo tyrimus ir dėstymą remtų astronominių bei meteorologinių stebėjimų duomenimis. Pats J. Sniadeckis išanalizavo 34 metų Vilniaus krašte atliktų meteorologinių stebėjimų duomenis, kuriuos panaudojo knygoje „Meteorologija“.

Po VU uždarymo observatorija toliau tęsė savo veiklą tapusi Vyriausiosios Pulkovo observatorijos filialu, kur meteorologijos stotis veikė iki 1883 metų vasario pabaigos.

Temperatūros matavimai VU observatorijoje buvo ne tik pirmieji Lietuvoje, visame Pabaltyje, bet ir vieni pirmųjų Europoje.

Parengė Birutė Valatkienė

2022-03-23

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku