Sidebar

paminklas pr skorinai sumRugsėjo mėnesį vyko Prahos Karolio universiteto, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto bei Lietuvių kalbos instituto organizuojama vasaros mokykla Čekijoje, skirta pristatyti įvairius mįslingojo leidėjo, medicinos mokslų daktaro ir karališkojo sodininko Pranciškaus Skorinos veiklos, gyvenimo ir palikimo tyrimų aspektus. 

Įvairiose Prahos miesto atminties institucijose ir universiteto patalpose vykusiuose mokymuose  dalyvavo per keturiasdešimt žmonių, tarp jų gimnazistai iš sostinės Skorinos vardo gimnazijos, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentai, Lietuvių kalbos instituto doktorantės ir darbuotojos, didžiųjų Lietuvos bibliotekų – Vrublevskių, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo ir Vilniaus universiteto bibliotekų darbuotojos. Žiniomis dalinosi Kauno, Vilniaus, Lietuvos sporto universitetų dėstytojai bei kviestiniai mokslininkai. 

Savaitė Prahoje buvo intensyvi ir turininga, vasaros mokyklos rengėjų sukurtoje programoje derėjo paskaitos auditorijose ir ekskursijos. Paskaitose susipažinta ne tik su naujausiais skorinistikos atradimais, bet ir su Prahos ir Lietuvos istoriniais ryšiais, senųjų raštų ir kalbų tyrimo ypatumais, knygotyros mokslo atradimais. Ekskursijų metu aplankytos ypatingos knygų saugyklos ir įvairios miesto lokacijos, susijusios su Skorinos veikla: vieta šalia šiuo metu turistų traukos centru tapusios Rotušės, kur būta pirklio Severino spaustuvės (joje Skorina atspausdino Senojo Testamento fragmentus), bei karališkosios pilies sodai, kuriuose garbusis daktaras kadaise užveisė amžininkus stebinusius figmedžius ir citrinmedžius. 

Čekijos Respublikos Nacionalinėje bibliotekoje viešėta jai priklausančioje Slavistikos bibliotekoje (ši gausi slaviškų knygų saugykla įkurta 1924 metais, prisidėjus žymiam filologui, filosofui ir pirmajam Čekijos prezidentui Tomašui Garikui Masarykui) bei Senųjų spaudinių ir Rankraščių skyriuje. Pati Nacionalinė biblioteka išdėstyta buvusio jėzuitų universiteto pastatuose. Jo laikus mena dauguma pastatų komplekso freskų ir barokinių lipdinių. Prahos Klementinumo rūmuose jėzuitai šeimininkavo nuo 1556 iki 1773 metų – panašiai kaip ir Vilniaus universitete. Šiose sienose studijavo ir vilniečiai, pavyzdžiui, garsieji astronomai Tomas Žebrauskas ir Martynas Počobutas. Nacionalinės bibliotekos Rankraščių skyriuje vertėtų paieškoti su jų ir kitų iš Lietuvos atvykusių studentų mokymusi susijusių įrašų. 

nacional bibliotekos bendroji skaitykla

Čekijos Respublikos Nacionalinės bibliotekos bendroji skaitykla (V. Girininkaitės asm. archyvo nuotr.).

Lankantis Šv. Tomo bažnyčioje ir augustijonų vienuolyne, buvo galima pamatyti Gediminaičio Butauto, pakrikštyto Henriku, ir jo brolio palaidojimo vietą, taip pat plytą, po kuria, kaip spėjama, ilsisi pats Pranciškus Skorina. Augustijonų vienuolyno vyresnysis, iš Niujorko kilęs tėvas Viljamas Faix, džiugiai pranešęs, kad pats turi bent penkis procentus lietuviško kraujo, „studentams” pasakojo apie bažnyčios statymo etapus, parodė senąsias vienuolyno koplyčias, netgi pakvietė aplankyti istorinę vienuolyno biblioteką. Paklaustas apie šios bibliotekos katalogus pasiskundė, kad jie nėra tikslūs – knygų kiekis nuolat kinta, nes valstybė vis grąžina kadaise nusavintas senąsias knygas, o profesionalaus bibliotekininko vienuolyne trūksta. Antrasis tėvo Viljamo nusiskundimas – pagal senuosius inventorius tiksliai nustatyta Gediminaičio Butauto palaidojimo vieta iki šiol niekaip nėra pažymėta.  

vienuolis

Ekskursija su vienuoliu Viljamu Faix augustijonų vienuolyne (V. Girininkaitės asm. archyvo nuotr.).

Vizito Čekijoje metu teko apsilankyti ir žymiajame raštijos muziejuje Strahovo vienuolyne, kuriame svečius iš Lietuvos, lydimus Lietuvių kalbos instituto mokslininkės dr. Nadeždos Morozovos, pasitiko Čekijos knygotyros legenda, profesorius Petr Voit, aprodęs visus sužavėjusias vienuolyno bibliotekos sales ir papasakojęs apie šios įstaigos istoriją bei dabartį. 

Petr Voit ekskursija Strahovo vienuolyne sum1

Susitikimas su profesoriumi Petr Voit (V. Girininkaitės asm. archyvo nuotr.).

 Vienuolynas Strahovo

Strahovo vienuolynas (V. Girininkaitės asm. archyvo nuotr.)

Nuostabi architektūra, įdomios paskaitos, kasrytinis leidimasis Nerudova gatve ir ėjimas garsiuoju Karolio tiltu iš studentų bendrabučio į paskaitas, ir kasvakarinis kopimas į kalną link bendrabučio su „studentaujančiomis“ kolegėmis ilgam išliks atminty ir įkvėps naujiems darbams. 

 

Vasaros mokyklos dalyvė Veronika Girininkaitė  

2022-11-03

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku