Sidebar

VU biblioteka atnaujino Skaitmeninių kolekcijų svetainę internete, todėl joje apsilankę vartotojai jau gali pastebėti lengvesnes ir paprastesnes paieškos galimybes, patogesnį rezultatų peržiūros pateikimą. Neabejotinai nudžiuginti turėtų ir tai, kad svetainė papildyta  XX-XXI a. mokslinės periodikos leidiniais, suskaitmenintais įgyvendinant EODOPEN projektą.

Supaprastintos paieškos galimybės

Vienas labiausiai pastebimų svetainės patobulinimų – iš pagrindų atnaujinta paieška. Ieškant dokumento pagal reikšminius žodžius jau yra teikiami automatiniai frazių pasiūlymai, o pati paieška teikia tikslesnius rezultatus.

Atnaujinimai paieškos rezultatų peržiūroje turėtų palengvinti darbą tyrėjams, nes nuo šiol joje pateikiama daugiau metaduomenų, todėl rasti ieškomą turinį yra pastebimai lengviau. Be to, svetainėje dabar galima ieškoti ne tik knygų ar kitų skaitmeninių objektų, bet ir pačių kolekcijų.

Svetainėje taip pat įdiegta nemažai našumo patobulinimų, kurių dėka ji veikia sparčiau, o skaitmeninių objektų peržiūroje įdiegti patobulinimai leidžia lengviau naršyti po knygos puslapius ir patogiau peržiūrėti skenuotų knygų tekstą.

EODOPEN kolekcijos dokumentai

Dar viena naujovė Skaitmeninėse kolekcijose – galimybė naudotis XX-XXI a. mokslinės periodikos leidiniais, suskaitmenintais vykdant projektą EODOPEN, kuriame dalyvauja ir VU biblioteka. Šis penkis metus truksiantis projektas vienija 15 Europos bibliotekų, siekiančių suskaitmeninti ir Europos internautams atverti 15 tūkst. XX–XXI a. dokumentų bei literatūros kūrinių. VU biblioteka įsipareigojusi suskaitmeninti 200–250 leidinių ir dokumentų per metus. Visi jie – tiek knygos, o nuo šiol ir mokslo periodikos leidiniai – pateikiami ir viešai prieinami Skaitmeninių kolekcijų svetainėje, EODopen kolekcijoje

Primename, kad Skaitmeninių kolekcijų svetainėje naršyti ir ieškoti dokumentų galima retų spaudinių, rankraščių, grafikos ir fotografijos rinkiniuose – pagrindinėse čia esančiose kolekcijose, skirtomis studijoms, moksliniams tyrimams ar kultūriniam lavinimui. Jos atveria pačius vertingiausius bibliotekoje saugomus dokumentus, tarp kurių – inkunabulai, Lietuvos didikų giminių ar­chy­vai, senieji lietuvių raštijos veikalai, istoriniai žemėlapiai, žymių fotografų darbai ir kiti ypatingos vertės kultūros paveldo objektai.  

Skaitmenines kolekcijas rasite pasirinkę nuorodą https://kolekcijos.biblioteka.vu.lt/

2022-12-01

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku