Sidebar

IMG 4814Lankydamasis priešistoriniame Altamiros urve Ispanijoje, žymusis Pablo Picasso kartą sušuko: „Mes atsiliekame nuo prieš mus gyvenusių kartų!“. Didysis menininkas buvo smarkiai sujaudintas, nes uolų piešiniai atskleidė neaprėpiamą to paslaptingo laikotarpio sapnų, nuojautų, pojūčių, troškimų ir vaizduotės pasaulį.  

Mongolijos platybėse galima atrasti tūkstančius uolų piešinių, kurie yra ne tik meno kūriniai, bet ir istoriniai liudijimai, atskleidžiantys tuometinių pirmykščių tautų pragyvenimo šaltinius, ritualus, papročius ir įsitikinimus. Toks uolų menas padeda mums atrasti stebinančių dalykų, kaip antai, kad genties spaudais, liudijančiais prieš 20 000 metų susiklosčiusius nuosavybės santykius, šiandien vis dar žymimi mongolų arkliai, o prieš 5000 metų vilkėtų drabužių ir aksesuarų stilių vis dar galime pamatyti mūsų aprangoje. Įdomu tai, kad tokie Mongolijos stepėse prieš 5000 metų kurti piešiniai ir laidojimo kultūros riktai aptinkami ir Prancūzijos bei Šveicarijos teritorijose.

Tad senieji uolų menininkai priklauso ne tik Mongolijai, jų kūryba yra visos žmonijos kultūrinis ir istorinis paveldas. Lenkiamės jiems, kupini gilios ir nuoširdžios pagarbos.

Uolų piešinių nuotraukų paroda veikia VU bibliotekos galerijoje (Universiteto g. 3, III a.) iki 2023 m. vasario 28 d. Nuotraukų autorius fotografas B. Bayar, padarytos Altajaus Gobio, Vidurinio Gobio, Pietų Gobio, Archangajaus, Hovdo, Jenčio, Bajan-Ulgijo aimakuose (rajonuose).

2023-01-31

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku