Sidebar

MD statutas 3Vilniaus universiteto bibliotekoje – turtingas  rankraščių fondas, kuriame saugomi 338 957 įvairių rūšių XIII – XXI a. dokumentai įvairiomis pasaulio kalbomis.  Jie suskirstyti į 336 didesnės ar mažesnės apimties archyvinius fondus. Didelė dalis atskiruose fonduose sukauptos medžiagos susijusi su Vilniaus universitetu ir jo istorija. Vienas tokių fondų – Vilniaus medicinos draugijos fondas, kuriame per 5 tūkst. įvairių dokumentų. Vilniaus medicinos draugija įkurta 1805 m. universiteto profesorių Johano Franko, Augusto Bekiu, Johano Fridricho Volfgango, Andriaus Sniadeckio bei kitų Vilniaus gydytojų iniciatyva. Tai suaktyvėdama, tai prigesdama ji veikė visą laiką, išgyveno visus valstybės pokyčius ir sukrėtimus, universiteto uždarymą.

Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto  docentas dr. Aistis Žalnora, tyrinėjantis Europos ir Lietuvos XIX – XX a. medicinos, visuomenės sveikatos ir slaugos istoriją, yra paskelbęs  ne vieną publikaciją šia tema, tyrinėja ir Vilniaus medicinos draugijos fonde saugomą medžiagą.  Kalbiname docentą norėdami sužinoti daugiau apie šį fondą, kiek jis ištyrinėtas, ką įdomaus jame galima rasti.  

Kaip susidomėjote Vilniaus medicinos draugijos fondu?

Esu medicinos istorikas, pradėjau specializuotis anatomijos istorijos srityje, po to – visuomenės sveikatos arba higienos mokslo srityje.

Apie fondą dar magistro studijų laikais papasakojo mano darbo vadovė doc. Janina Miežutavičiūtė. Svarstėme galimybę toliau nagrinėti XIX a. su draugija susijusią medžiagą, bet tada minties atsisakiau, nes tuo metu mano tyrimams jis neatrodė labai aktualus, pasirinkau tirti mokslinę Stepono Batoro universiteto Medicinos fakulteto Anatomijos katedros veiklą, mažai ką bendro turinčią su to meto visuomene (bent jau taip iš pradžių maniau). Visgi fondas ir pati draugija vis tiek manęs tarsi laukė. Berašant disertaciją apie visuomenės sveikatos raidą Vilniuje vėl sugrįžau prie fondo, nes jis buvo glaudžiai susijęs su SBU MF Higienos katedra: daugelis tos katedros mokslininkų buvo draugijos nariai. Po to, tęsiant Higienos katedros ir kitų to meto katedrų veiklos tyrimus vis labiau susidomėjau Vilniaus medicinos draugija, tai ir vėl atvedė prie fondo. 

Ką įdomaus, naudingo savo darbui radote?

Man turbūt didžiausias atradimas buvo faktas, kad beveik visi tie gydytojai, apie kuriuos esu rašęs, nagrinėjęs jų veiklą, pasirodo, buvo Vilniaus medicinos draugijos nariai: Jozefas Frankas, Andrius Sniadeckis, Jokūbas Šimkevičius, tarpukario higienistai  – K. Karafa-Korbutas, Aleksandras  Safarevičius, pediatras Vaclavas Jasinskis, chirurgas Kornelis Michejda, medicinos istorikas Stanislovas Tčebinskis, psichiatras Abrahamas Viršubskis ir daugelis kitų. Iš pradžių to nežinojau. Tyrinėdamas įtakingiausius tarpukario Vilniaus medikus radau jų mokslo darbus, fundamentalius tyrimus ir atvejų aprašymus. Vėliau man tapo įdomu, kokia visuomenine veikla jie užsiėmė. Tada ir sužinojau, kad jie visi buvo šios draugijos nariai. Taip viskas tarsi iš atskirų didžiulės dėlionės detalių susidėliojo į bendrą vaizdą, nuo atskirų tyrimų perėjau ir prie draugijos veiklos analizės.

Ar fondas pakankamai ištyrinėtas?

Manyčiau, kad ne, nes jis labai didelis. Didžiausios apimties turbūt yra XIX a. fondo dalis. Tai daugiausia draugijos narių disertacijos ir kiti darbai lotynų kalba. Jų analizei reikia ir medicinos ir istorijos žinių, nes nuo to laiko daug kas medicinoje pasikeitę. Iš man žinomų tyrimų paminėtini docentės V. Miežutavičiūtės tyrimai apie infekcines ligas, docentės D. Triponienės tyrimai apie draugijos veiklą, naujausi daktarės Eglės Sakalauskaitės Juodeikienės tyrimai apie neurologiją. Pakankamai išsamiai ištyrinėti draugijos narių darbai susiję su vėžio liga, bet dar daug neišnagrinėtos, neskelbtos medžiagos. Kiek susipažinau, tą fondą galima suskirstyti į tris dalis: XIX a., tarpukaris ir sovietmetis. Aš daugiausia tyrinėju tarpukario laikotarpį, taip pat reikalaujantį papildomo konteksto, bet tarpukario fondas taip pat nėra gerai ištyrinėtas, nors situacija po truputį keičiasi. 

 Kaukol 1

Piešinys iš Vilniaus medicinos draugijos fondo VU bibliotekoje

 

Ar yra susirašinėjimo su žymiais užsienio medikais?

Taip, draugija palaikė ryšius su R. Kochu, L. Pasteru, E.  Dženeriu, galima rasti nemažai pavyzdžių ir tai paliudijančių dokumentų. Įspūdį daro ir tai, kad draugijos nariai labai greitai pritaikė praktikoje to meto naujoves. E. Dženeris vakcinaciją išrado XVIII a. pabaigoje, o jau po dešimties metų Vilniuje atidaromas Vakcinacijos institutas. Narkozė išrandama 1846 m., o jau 1847 m. Vilniuje atliekama operacija su narkoze.  Draugija turėjo gerus ryšius su Europa, bet dėl politinės situacijos caro valdžia dalinai apribojo  mokslo sklaidą. Nenorą susilaukti caro rūstybės netiesiogiai liudija ir pats 1805 m. draugijos veiklos statutas. Jame išsyk griežtai apibrėžiama, kad draugija užsiims „tik medicinos, chirurgijos ir farmacijos klausimų nagrinėjimu“. Tarpukario statute 1927 m. esmė tarsi nesikeičia, tačiau formuluojama, kad draugijos tikslas yra minėtų mokslų puoselėjimas ir sklaida. Sprendžiant iš palyginti negausios sovietinio laikotarpio medžiagos, nebevykstančių reguliarių susitikimų, kitų ženklų, galiausiai ir bendro politinio konteksto, panašu, kad draugijos veikla ribota  ir sovietmečiu. Tarpukariu taip pat buvo glaudžiai  bendradarbiaujama su užsienio mokslininkais. Radau susirašinėjimą su JAV mokslo draugijomis. Pavyzdžiui, Filadelfijos gydytojų koledžas siunčia  prašymą, kad tuometinis draugijos sekretorius Stanislaw Trzebinski atsiųstų  draugijos leidžiamą  žurnalą Pamietnik Wilenskiego Towarzystwa Lekarskiego” į JAV. Radau visą sąrašą institucijų, kurioms buvo siunčiamas šis žurnalas. Tai daugiausia Lenkijos miestai, tačiau minimos kitose šalyse esančios mokslo institucijos, pavyzdžiui, Paryžiuje. Pati draugija taip pat atsisiųsdavo nemažai mokslinių žurnalų, ryšiai buvo labai platūs.

 

Medicinos draugija virselis

Vilniaus medicinos draugijos bibliotekos ir posėdžių kambario fotografija, 1897 m.

 

Daugiausia šiame fonde – ligų istorijų, ypač XIX a. Kaip minėjo kolegė dr. Eglė Sakalauskaitė-Juodeikinė kiekvienas atvejis labai įdomus, pateikiama itin detali anamnezė. Sovietiniu laikotarpiu yra tikslingai surinktų ligų istorijų, pavyzdžiui, stabligės. Matyt, buvo rašytas darbas, todėl ir surinkta. Nemaža susirašinėjimo tarp draugijos narių. Kai kuriuos laiškus sunku įskaityti. Dokumentų masyvas didžiulis. Kartais į vieną darbą įsegta nesusijusių su juo dokumentų, tad gali būti dar atradimų. Vien fiziškai peržiūrėti visą fondą yra nemažas darbas, todėl nesu tikras, ar kas nors tai padarė. Pokario fondas kiek mažesnis, sunku pasakyti, kodėl. Aš nesu peržiūrėjęs viso tarpukario fondo,  bet planuoju. Daugiau ieškau informacijos pagal raktinius žodžius.

Ką Jūs dabar tyrinėjate dirbdamas su fondo medžiaga?

Po truputį rekonstruoju tarpukario laikotarpį ir bandau susigaudyti pokario medžiagoje. Ypač pokario laikotarpyje gan sudėtinga susigaudyti struktūroje. Mane domina pačios draugijos veikla, jos tęstinumo klausimai, veiklos formos ir turinio kaita. Manau, kad XIX a. draugija veikė aktyviausiai. Tarpukaryje ji įgauna kiek kitokią formą, iš pirmo žvilgsnio atrodo yra kiek mažiau aktyvi. Po antrojo pasaulinio karo jos veikla kiek prigeso. Bandau išsiaškinti, kodėl. O jau nuo aštuntojo dešimtmečio vėl prasideda nuolatiniai posėdžiai. Matyt, draugiją veikė ir stalininiai suvaržymai, kažkiek ribojo veiklą.  

Pats esu tos draugijos narys, man smalsu pasikapstyti po jos istoriją ir atkurti visą paveikslą, užpildyti spragas, atsakyti į kylančius klausimus. Draugija neseniai sukūrė savo svetainę www.vmd.lt, taigi istorija pildoma ne tik senoviškai pildant protokolus, kitus dokumentus, bet jau ir kitais, modernesniais būdais, technologijomis.  

 

MD

Vilniaus medicinos draugijos „Aukso knyga“: Draugijos narių registracijos knyga (1853–1928)

 

Ką dar įdomaus apie draugiją  atradote ir galite pasakyti?

Mane nustebino draugijos įtaka ne tik mokslo visuomenėje. Kadangi daugiausia tyrinėju tarpukarį, tai pastebėjau, kad visi įtakingiausi medikai, visi dekanai buvo draugijos nariai. Draugija buvo gerbiama, ten koncentravosi  iškiliausi to meto medikai. Įdomu tai, kad Lenkija buvo viena pirmųjų  valstybių, sukūrusių atskirą sveikatos apsaugos ministeriją. Tokios ministerijos  Europoje atsirado tik XX a. pradžioje. Tai buvo pažangus žingsnis. Visgi Lenkijoje buvo ir daug tam prieštaraujančių,  ir dėl politinių priežasčių 1924 metais – po penkerių metų – ji panaikinama, išskaidoma. Vilniaus medicinos draugijos nariai rašė oficialų laišką Lenkijos seimo maršalkai, kad jie nepritaria ministerijos naikinimui. Taigi, draugija puikiai susigaudė politiniuose dalykuose ir, matyt, vaidino nemenką vaidmenį regione, o galbūt ir ne tik regione.  Beje, Vilniaus draugijos nariai dalyvavo ir kitų įtakingų Lenkijos draugijų veikloje, taigi čia dar gali būti naujų ,,skeletų spintoje". Draugijų visuma, skirtingos grupuotės turėjo įtaką Lenkijos sveikatos politikai. Nors Vilnius buvo tarsi provincija, bet čia buvo daug žymių medikų. Į Vilniaus kraštą atvyko daug medikų pionierių. Pavyzdžiui, A. Safarevičius Lenkijoje buvo antrasis, parašęs disertaciją apie mokyklinių vadovėlių higienos tyrimus. Kalbėti apie mokyklinių vadovėlių higieną buvo pakankamai naujas dalykas. K. Karafos-Korbuto leidinys ,,Zarys higieny” buvo pirmas mokslinis leidinys, skirtas higienos tematikai. Pediatras  Vaclavas Jasinskis pradėjo Vilniuje BCG vakcinaciją nuo tuberkuliozės, buvo pakankamai iškilus, žinomas Lenkijos mastu. Aleksandras Januškievičius vienas pirmųjų Europoje ėmė nagrinėti aukšto kraujo spaudimo žalą sveikatai. Čia dirbo onkologijos pionierius Kazimieras Pelčaras. Draugija prisidėjo ir prie IV Lenkijos kovos su vėžiu kongreso Vilniuje organizavimo. Čia atvyko geri profesoriai medikai, žinomi visoje Lenkijoje. Vilniuje parašyti darbai sėkmingai spausdinami ir Vakarų Europoje. Pavyzdžiui, jau minėto Bendrosios ir eksperimentinės patologijos katedros vedėjo profesoriaus Kazimiero Pelczaro darbai daugiausia skelbti vokiečių kalba. Karol Kosynski darbas anglų kalba paskelbtas  Kembridže. Apie 14 proc. to meto Medicinos fakulteto mokslo darbų buvo paskelbti užsienyje užsienio kalbomis. Didelę dalį šių darbų paskelbė būtent VMD nariai. Ir galima vardinti daug kitų. 

Vilniaus medicinos draugija buvo gerbiama,  turėjo nemenką autoritetą. Todėl draugijos fondas vertas tyrėjų, istorikų dėmesio.

Iliustracija (1): Vilniaus medicinos draugijos statutas, 1805 m. 

Kalbino Nijolė Bulotaitė

2023-02-24

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku