Sidebar

Vilniaus universiteto biblioteka saugo Didžiosios Britanijos princui, Hanoverio karalystės karaliui Ernestui Augustui Pirmajam (Ernst August I, 1771–1851) priklausiusią knygą. Ernestas Augustas gimė Londone, Bakingamo rūmuose 1771-aisiais metais ir buvo penktasis Didžiosios Britanijos karaliaus Jurgio Trečiojo (George III, 1738–1820) sūnus. Jis 1799-aisiais metais gavo Kamberlando (angl. Cumberland) hercogo titulą, tačiau dėl savo ypatingai konservatyvių pažiūrų ir įsivėlimo į ne vieną skandalingą aferą, amžininkų buvo pramintas „pačiu nepopuliariausiu moderniųjų laikų princu“. 1837-aisiais metais, mirus Ernesto Augusto broliui, Didžiosios Britanijos karaliui Viljamui IV (William IV, 1765–1837), karaliaus titulas pagal paveldėjimo teisę atiteko jo dukterėčiai Viktorijai, o Ernestas Augustas tuo tarpu tapo Hanoverio karalystės karaliumi, kuriuo buvo iki pat savo mirties 1851-aisiais metais.

Princo knyga

VU bibliotekoje saugomoje Ernesto Augusto bibliotekos karybos knygoje (Tielke, J. G. Beyträga zur Kriegs-Kunst- und Geschichte des Krieges von 1756 bis 1763, Freyberg, 1786. VU biblioteka IV 44186/6(3)), skirtoje apkasų ir įtvirtinimų statybai yra šios žinomos istorinės asmenybės antspaudai ir įrašas. Vienas karališkųjų Ernesto Augusto antspaudų – su lotynišku moto: „SUSCIPERE ET FINIRE“ („Pradėti ir pabaigti“). Kitas Ernesto Augusto proveniencinis antspaudas su gotiškomis raidėmis: E.D.C. („Ernest Duke [of] Cumberland“) ir karūna virš jo. Galiausiai antraštinio lapo viršuje yra įrašas juodu rašalu – „Herzog von Cumberland“.

virseliui1

2021 metais Lietuvos nacionalinė televizija transliavo didelio populiarumo susilaukusį serialą „Karalienė Viktorija“, kurio vienu iš pagrindinių personažų ir buvo karalienės Viktorijos dėdė, konservatyvusis, griežtasis, randuotu veidu Ernestas Augustas, kurio viena knyga, dabar visi žinosime, yra saugiai padėta Vilniaus universiteto bibliotekos Retų spaudinių skyriaus saugyklų lentynoje.

Princas 2

Princas 3

Mindaugas Marazas

2023-03-15

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku