Sidebar

Jau visai netrukus Vilniaus universiteto (VU) bibliotekoje duris atvers paroda Curriculum Vilnae, skirta paminėti ypatingą Vilniaus 700 metų sukaktį. Paroda, kurią bus galima pamatyti nuo gegužės 31 d., kvies susipažinti su vertingais miesto istorijos įvykius menančiais dokumentais. Tarp jų – ir iš Vokietijos atvežtu transumptu – trijų Gedimino laiškų nuorašais, kurie užima itin reikšmingą vietą ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos istorijoje.

Į savo Curriculum Vitae (CV) žmogus įrašo savo pasiekimus ir tai, kuo labiausiai didžiuojasi. Tad ir kurdami miesto gyvenimo aprašymą, parodos kuratoriai į ekspoziciją sudėjo dokumentus, skirtus šviesiems miesto gyvavimo momentams. Joje beveik nekalbama apie skaudžias patirtis, okupacijas, karus. Ši Vilniaus sukakčiai parengta paroda skirta pasidžiaugti miesto ir valstybės kūrėjais, prisiminti svarbiausius gyvenimo ir raidos etapus. Kaip tikrame CV išvysime miesto kilmės dokumentus, „darbo“ patirtį atskleis raštai, susiję su miesto pirkliais, ir inventoriai, išsilavinimą – senojo Vilniaus universiteto veikla, pomėgius – kultūros ir meno iniciatyvos.  

Tarp eksponuojamų dokumentų bus galima pamatyti ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės Statutą, įspūdingais antspaudais sutvirtintus teisės raštus, senuosius astronomų ir medicinos spaudinius. Eksponuojami rankraščiai, reti spaudiniai, akvarelės, žemėlapiai, Vilniaus miesto panoramą įamžinę piešiniai bei nuotraukos.

MicrosoftTeams image5Vilniaus vyskupo raštas (žemės sklypo skyrimo dokumentas), 1504 m.

MicrosoftTeams image5 copyVilniaus panorama, Juozas Čechavičius, 1873 m.

Išskirtinio lankytojų dėmesio parodoje turėtų sulaukti ir vieni pirmųjų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dokumentų – Gedimino laiškai, kuriuos dviejų savaičių eksponavimui paskolino Prūsijos kultūros paveldo slaptasis valstybės archyvas Berlyne (Vokietija) J. E. Vokietijos Federacinės Respublikos Prezidento Franko Walterio Steinmeierio vizito Vilniuje 2023 m. gegužės 30 d. proga.

Šie laiškai (o tiksliau – jų nuorašai, nes originalūs Gedimino rašyti laiškai nėra išlikę) – svarbiausias Gedimino laikų Lietuvos pasakojimas apie valdovą ir jo kurtą valstybę, Vilniaus istoriją. Prieš 700 metų Gedimino rašytame laiške Vokietijos miestams Vilniaus miesto pavadinimas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Lietuvoje šie autentiški dokumentai eksponuojami itin retai, tačiau šie metai išskirtiniai. Lietuvos gyventojai tebeturi galimybę pamatyti Gedimino laišką, kuriame paminėtas Vilnius, eksponuojamą Gedimino bokšte, o paroda Curriculum Vilnae leis susipažinti su dar kitais Lietuvos vadovo rašytais laiškais.  

Paprastai minimi šeši išlikę 1322–1325 metais rašyti Gedimino laiškai. Tačiau esama ir septintojo laiško: tai – dalis sutarties, sudarytos Vilniuje 1323 metų spalio 2 dieną tarp Lietuvos ir Livonijos žemių valdytojų. Parodoje eksponuojamas transumptas – trys tą pačią dieną parašyti Gedimino laiškai, adresuoti Šiaurės Vokietijos Hanzos sąjungos miestams ir pranciškonų bei dominikonų vienuolijoms. Šiais laiškais Gediminas siekė sustiprinti krašto politinę padėtį ir paskatinti ekonominę jo raidą. Laiške miestams jis kvietė į savo šalį atvykti pirklius, amatininkus, valstiečius ir riterius, čia dirbti savo pačių ir šalies naudai. 

Data ir laikas: 2023 05 31 – 2023 10 15 / Gedimino laiškai eksponuojami iki birželio 13 d. (I–V: 9–18 val.)

Vieta: VU biblioteka, P. Smuglevičiaus salė (I a.), Universiteto g. 3  

Galimybė registruotis į ekskursijas, kurios organizuojamos nuo gegužės 31 d. iki birželio 13 d.:

 

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė
2023-05-28

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku