Sidebar

eye 6706850 1280 1Ieškant mokslinės informacijos dažnai susiduriama su autoriaus identifikavimo problema. Kartais egzistuoja keli skirtingi tyrėjai tuo pačiu vardu ir pavarde. Kartais duomenų bazės ir sistemos, kiekviena savaip fiksuodamos publikacijų autorius, sukuria kelis to paties vardo variantus. Be to, jeigu mokslinės veiklos metu pasikeičia autoriaus pavardė ar inicialai, yra sunkiau surasti ir jam priskirti senąja pavarde sukurtus mokslo rezultatus.

Visas šias problemas leidžia išspręsti ORCID iD, nekintantis identifikatorius, skirtas tiksliai identifikuoti autorius ir juos susieti su jų kuriama moksline produkcija – straipsniais, monografijomis, konferencijų pranešimų medžiaga, recenzijomis, mokslinių tyrimų duomenimis, patentais ir kt. Jį sukūrė ORCID iniciatyva (angl. Open Researcher Contributor Identification Initiative) – tarptautinė bendruomeniškumo principu veikianti ne pelno organizacija.

Kaip veikia ORCID iD?

ORCID iD – tai 16 skaitmenų unikalus ir nekintantis numeris (pvz., 0000-0003-4217-5362). Kiekvienas numeris susietas su autoriaus paskyra ORCID registre ir viešai matomu autoriaus profiliu. Paskyroje kaupiama informacija apie autoriaus išsilavinimą, darbo patirtį, atstovaujamas institucijas, publikuotus darbus, jo stipendijų paraiškas, dalyvavimą projektuose, rankraščius, pateiktus publikavimui, registravimui pateiktus patentus ir kt. Autorius gali pasirinkti, kuri iš šios informacijos bus matoma ir viešame profilyje, o kuri liks paskyros viduje. Informaciją profiliui galima pateikti rankiniu būdu, bet galima ir automatizuotai ją perimti iš akademinių leidėjų, institucijų ar talpyklų.

Kaip susikurti ORCID iD?

ORCID identifikatorių nemokamai gali susikurti kiekvienas norintis, ir tai padaryti lengva. Tereikia susikurti ORCID registro paskyrą ir papildyti ją profesine informacija. Jūsų paskyrai automatiškai bus suteiktas identifikacinis numeris. Paskyrą galima susikurti adresu https://orcid.org/register.

Kai paskyra bus sukurta, registruodami savo mokslinius tyrimus ar pildydami įvairius su moksline informacija susijusius dokumentus, nepamirškite nurodyti ORCID identifikacijos numerio, kad Jūsų veiklos rezultatai būtų susieti su Jūsų paskyra.

Kodėl verta turėti ORCID iD?

  • Turėsite individualų profilio puslapį internete, padedantį atskirti Jus nuo bendravardžių kolegų, ir leidžiantį suinteresuotiems asmenims susipažinti su Jūsų pasirinkta informacija apie Jūsų mokslinę ir profesinę veiklą.
  • Savo paskyroje vienoje vietoje galėsite matyti visus savo mokslinės veiklos rezultatus. Šie rezultatai išliks susieti su Jūsų asmeniu net Jums pakeitus vardą ar pavardę.
  • ORCID iD sukurti yra paprasta ir nieko nekainuoja.
  • ORCID iD naudojimą palaiko daugybė mokslo leidyklų bei mokslą finansuojančių organizacijų.

Gintė Medzvieckaitė

2023-08-25

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku