Sidebar

Spaudos konf 2Šių metų spalio 5–6 dienomis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje organizuojama tarptautinė konferencija „Spaudos centrai ir periferijos ankstyvaisiais Naujaisiais laikais“.

Konferencija kviečia mokslininkus nagrinėti spaudos centrų ir periferijų formavimosi aplinkybes ir santykį skirtinguose kontinentuose ir kultūrose, atkreipti dėmesį į autorių, leidėjų, platintojų, skaitytojų ir saugotojų vaidmenis kuriant ir platinant spausdintinę knygą ankstyvaisiais Naujaisiais laikais visame pasaulyje.

Pranešimus skaitys ir patirtimi bei žiniomis dalinsis spaudos, knygotyros tyrinėjai, restauratoriai, leidėjai, dokumentinio paveldo saugotojai, bibliotekininkai, tarp kurių ir kolegos iš Vilniaus universiteto bibliotekos:

Ieva Rusteikaitė (Dokumentinio paveldo išsaugojimo skyrius)
Įrišta Vilniuje? Technologiniai XVI a. antrosios pusės vilnietiškų spaudinių įrišų aspektai

Sondra Rankelienė (Retų spaudinių skyrius)
Paslėptas Vilnius: antraplaniai Vilniaus [?] vaizdai ir miesto architektūriniai fragmentai XVII–XVIII a. spaudiniuose

Matas Grubliauskas (Rankraščių skyrius)
Inskripcijos Aristotelio „Politikoje“: tarp „nota bene“ ir „nego“

Brigita Zorkienė (Retų spaudinių skyrius)
Misijų literatūra: jėzuitų misijų tinklas ir žinių mainų atspindžiai Vilniaus universiteto bibliotekoje

Visus pranešimus rasite: čia

Konferencija skirta Vilniaus 700 metų jubiliejui. Aptariamo laikotarpio miestui buvo būdinga didelė religinė ir kultūrinė tolerancija. Čia klestėjo įvairios idėjos ir požiūriai, tai skatino kurtis spaustuves ir populiarinti knygas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje. Būdamas Europos spaudos periferija, Vilnius sugebėjo įsitvirtinti kaip knygų spaudos ir sklaidos centras, darantis įtaką kaimyninių šalių leidybai.

Konferencija vyks gyvai (Konferencijų salė, V a.) ir nuotoliniu būdu per „Zoom“ ir „Teams“ platformas.

Registracija

2023-10-02

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku