Sidebar

leidėjo reikalavimaiVis daugiau akademinių leidėjų savo reikalavimus autoriams papildo naujais, su mokslinių tyrimų duomenų valdymu susijusiais reikalavimais.

Mokslinių tyrimų duomenys – tai viskas, kas renkama ar generuojama vykdant mokslinį tyrimą ir tampa pagrindu tyrimo procese gautoms mokslinėms įžvalgoms ir išvadoms. Mokslinės publikacijos dažniausiai yra paremtos mokslinių tyrimų duomenimis, kurie priklausomai nuo atstovaujamos mokslo šakos gali įgyti įvairiausius pavidalus: lentelių, audiovizualinės medžiagos, programinio kodo ir kt. Mokslinių tyrimų duomenų valdymas – tai bet kokie veiksmai, atliekami su duomenimis tyrimo metu, planuojant tyrimą ar šiam jau pasibaigus.

Akademinių leidėjų reikalavimai mokslinių tyrimų duomenų valdymui dažniausiai susiję su duomenų, kuriais remiasi publikacija, prieinamumo pakartotinei analizei ir tolesniems tyrimams užtikrinimu. Vis dėlto kai kurie leidėjai gali turėti ir su duomenų pateikimu susijusių reikalavimų, pvz. reikalavimą įgyvendinti FAIR principus.

Kur ieškoti informacijos apie leidėjo reikalavimus?

Dažniausiai reikalavimai duomenims, kuriais paremtas teikiamas rankraštis, išvardijami kartu su kitomis instrukcijomis autoriams. Kartais jie pateikiami tame pačiame leidėjo interneto svetainės puslapyje kaip ir visi kiti reikalavimai autoriams (pvz. formatavimo arba etikos), o kartais jiems skirtas atskiras puslapis.

Vieni leidėjai turi vieningą mokslinių tyrimų duomenų valdymo politiką visiems savo žurnalams, o kiti turi kelis nuostatų variantus, leidžiančius skirtingiems žurnalams taikyti skirtingas duomenų politikas.

Siekdama taupyti VU akademinės bendruomenės narių laiką, VU biblioteka parengė pagrindinių akademinių leidėjų nuostatų mokslinių tyrimų duomenų atžvilgiu sąvadą, kuriame pateikiama trumpa informacija apie kiekvieno leidėjo nuostatas kartu su nuoroda į leidėjo interneto svetainėje pateikiamą atitinkamą informaciją.

Taip pat primename, kad iškilus klausimams dėl konkretaus žurnalo taikomų reikalavimų mokslinių tyrimų duomenims, jus mielai pakonsultuos Mokslinės informacijos ir duomenų skyriaus darbuotoja dr. Gintė Medzvieckaitė.

2023-10-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku