Sidebar

Rengdami projektus ir siekdami gauti Europos Sąjungos ar Lietuvos mokslo tarybos finansavimą, pastebite, kad finansuotojai jus įpareigoja arba primygtinai rekomenduoja publikaciją padaryti viešai prieinamą kiek įmanoma greičiau. Atvirosios prieigos reikalavimus galima išpildyti keliais būdais:

1. Žaliasis atvirosios prieigos kelias – saviarchyvavimas.

Tai yra labai populiarus ir nebrangus kelias. Jūs galite laisvai pasirinkti bet kurį leidėją, net jei jo leidžiami žurnalai nėra atvirosios prieigos. Priimtą rankraštį (angl. accepted manuscript, postprint) įkelsite į institucinę nekomercinę talpyklą eLABa ir padarysite viešai prieinamą po leidėjo nustatyto embargo laikotarpio. Šio laikotarpio trukmė bus nurodyta jūsų ir leidėjo pasirašomoje sutartyje, taip pat visada galite pasitikrinti duomenų bazėje Sherpa Romeo.

Privalumai:

Trūkumai:

·         Publikavimas nekainuoja jums nei jūsų institucijai.

·         Patys turite pasirūpinti priimto rankraščio talpinimu eLABa.

·         Galite rinktis bet kurį norimą žurnalą.

·         Viešai prieinamą padarysite leidėjo neredaguotą ir nemaketuotą publikacijos versiją.

·         Išpildote finansuotojo atvirosios prieigos reikalavimą.

·         Jūsų publikacijai bus taikomas embargo laikotarpis – kai kuriais atvejais ji bus atverta tik po 2 metų.

2. Auksinis atvirosios prieigos kelias.

Nesudėtingas būdas išpildyti atvirosios prieigos reikalavimą – publikuotis aukštos kokybės žurnaluose, suteikiančiuose straipsniams atvirąją prieigą leidėjo puslapyje iškart po publikavimo. Tam reikia susimokėti straipsnio apdorojimo mokestį – APC (angl. Article Processing Charge), ir daugiau galima niekuo nebesirūpinti. Organizacijos LMBA (Lietuvos mokslinių bibliotekų asociacija) ir EIFL (Electronic Information for Libraries) nuolat derasi su leidėjais ir pasirašo susitarimus, leidžiančius Lietuvos ar konkrečių universitetų autoriams per atvirąją prieigą publikuotis pigiau ar nemokamai. Šiuo metu Vilniaus universiteto mokslininkai nemokamai gali publikuotis Cambridge University Press, American Chemical Society, Oxford University Press, Royal Society of Chemistry, Institute of Physics, Sage Journals, IWA Publishing žurnaluose, o leidėjai World Scientific, Brill, Taylor & Francis, Edward Elgar Publishing, SAGE Publications taiko 20 % – 60 % nuolaidas. Galiojančias nuolaidas visuomet galite pasitikrinti Bibliotekos puslapyje. Taip pat Biblioteka kviečia taupyti savo laiką ir naudotis asmeninių žurnalų sąrašų sudarymo paslauga.

Privalumai:

Trūkumai:

·         Jūsų straipsniui suteikiama atviroji prieiga iškart po publikavimo.

·         Auksinis atvirosios prieigos kelias yra mokamas ir daugeliu atvejų brangus. APC gali viršyti 5000 €.

·         Viešai prieinama tampa galutinė, leidėjo redaguota, sumaketuota publikacijos versija.

 

·         Auksinis atvirosios prieigos kelias galimas daugelyje aukštų mokslometrinių rodiklių žurnalų: didelio cituojamumo, pirmo kvartilio, aukšto Impact Factor.

 

3. Deimantinė atviroji prieiga.

Nors šis atvirosios prieigos kelias nekainuoja nei jums, nei institucijai, publikacijos leidėjo versija tampa viešai prieinama iš karto po publikavimo. Dažniausiai tai yra savanoriškų organizacijų, institucijų išlaikomi žurnalai. Artimiausias pavyzdys – Vilniaus universiteto leidykla, leidžianti 33 atvirosios prieigos žurnalų duomenų bazėje Directory of Open Access Journals indeksuojamus žurnalus, publikavimas visiškai nekainuoja 31 iš jų, du žurnalai taiko 75 € straipsnio apdorojimo mokestį.

Privalumai:

Trūkumai:

·         Nemokamas publikavimas.

·         Gali būti sudėtinga rasti jūsų kriterijus atitinkantį, pakankamai aukštus mokslometrinius rodiklius turintį deimantinės atvirosios prieigos žurnalą.

·         Jūsų publikacijos leidėjo versijai atviroji prieiga suteikiama iš karto po publikavimo.

 

4. Open Research Europe

Dalyvaujantys Europos Horizonto mokslo finansavimo programoje turėtų apsvarstyti galimybę publikuotis Europos Komisijos palaikomoje Open Research Europe platformoje. Ši platforma padeda Europos Komisijos finansuojamų mokslinių publikacijų autoriams be biurokratinės naštos ir finansinių išlaidų – nemokamai, greitai ir paprastai išpildyti finansuotojo atvirosios prieigos reikalavimus. Atviras recenzavimo procesas užtikrina vertinimo skaidrumą, o publikacijų atvirumas akademinei bendruomenei ir visuomenei – mokslinės publikacijos poveikį. Publikavimas ORE vyksta tokia tvarka:

  • Į ORE platformą įkeltas mokslinis straipsnis (ir susiję mokslinių tyrimų duomenys, jei tokių yra) patikrinami redaktorių komandos. Mokslinė produkcija turi atitikti pagrindinius kriterijus:

o   autoriaus tinkamumo (ar jo publikacija yra finansuojama Horizonto programos rėmuose);

o   originalumo;

o   skaitomumo (ar straipsnis ir duomenys pateikiami aiškia anglų kalba, suprantami redaktoriams ir būsimiems vertintojams);

o   atitikimo ORE taisyklėms ir etikos nuostatoms.

ORE redaktorių komanda veikia be vyriausiojo redaktoriaus, sprendžiančio, priimti ar atmesti publikaciją – kiekvienas šiuos kriterijus atitinkantis straipsnis bus publikuotas per 10 dienų priimto rankraščio (angl. preprint) statusu, jam suteikiama laisvoji Kūrybinių bendrijų (CC-BY 4.0) licencija, jis yra iš karto randamas internete ir galės būti cituojamas.

  • Publikavus priimtą rankraštį vyks atviro recenzavimo (angl. open peer-review) procesas. Padedant redaktorių komandai ir recenzentų paieškos algoritmui, autoriai galės patys pasirinkti ekspertus iš visos pasaulio, kurie įvertintų publikaciją ir suteiktų grįžtamąjį ryšį. Svarbu, kad recenzentai nebūtų bendradarbiai, šeimos nariai ar nekiltų kitokio pobūdžio interesų konfliktų. Recenzijos, patikrintos redaktorių, bus publikuotos kartu su straipsniu. Kartu su recenzijomis ekspertai publikacijai suteiks vieną iš 3 statusų:

o   patvirtintas (angl. approved) – mokslinis darbas atitinka visus vertinimo kriterijus, korekcijos minimalios arba visai nereikalingos;

o   patvirtintas su išlygomis (angl. approved with reservations) – mokslinis darbas iš esmės yra akademiškai vertingas, tačiau tam tikrus jo aspektus reikia koreguoti;

o   nepatvirtintas (angl. not approved) – mokslinio darbo kokybė nėra pakankama, jame yra esminių trūkumų, dėl kurių išvados bei rezultatai yra nepatikimi.

  • Atsižvelgdamas į recenzijas, autorius galės į jas atsakyti komentaru šalia straipsnio ar atlikti straipsnio pakeitimus ir pateikti atnaujintą versiją. ORE platformoje kaip pagrindinė visuomet bus pateikiama naujausia straipsnio versija.
  • Straipsniai, gavę 2 „patvirtinta“ arba 2 „patvirtinta su išlygomis“ ir 1 „patvirtinta“ statusus, bus laikomi praėjusiais recenzavimą, siunčiami į su ORE suderinamas talpyklas, indeksuojami bibliografinėse duomenų bazėse, registruojami Vilniaus universiteto institucinėje talpykloje eLABa.

Eglė Juodė

2023-10-12

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku