Sidebar

Jau daug metų Vilniaus universiteto (VU) biblioteka ir Lenkijos institutas Vilniuje palaiko kultūrinius ryšius, bendradarbiauja organizuojant renginius ir parodas. Šių metų spalio 22–26 d. VU bibliotekos parodų kuratorė Snieguolė Misiūnienė, kartu su kitomis Lietuvos bibliotekų darbuotojomis iš Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos ir Tauragės rajono savivaldybės Birutės Baltrušaitytės viešosios bibliotekos, šio Instituto kvietimu vyko į kvalifikacinę-pažintinę kelionę po Varšuvos kultūros ir mokslo įstaigas.

Kelionės programa buvo turininga ir įvairi: aplankyta Nacionalinė biblioteka, Varšuvos universiteto biblioteka, prof. Jano Bialostockio meno istorikų asociacijos biblioteka, Žydų istorijos institutas, Centrinis istorinių įrašų archyvas Varšuvoje.

Nacionalinė biblioteka Varšuvoje (Biblioteka Narodowa w Warszawie) – didžiausia mokslinė biblioteka Lenkijoje, nacionalinės spaudos archyvas, knygotyros, bibliotekininkystės ir bibliografijos centras. 2022 m. po renovacijos atvertose bibliotekos skaityklose dabar įrengta 500 darbo vietų. Kolegės iš Lietuvos buvo supažindintos su jame veikiančiu Spaudinių konservavimo ir skaitmeninimo centru. Biblioteka daug dėmesio skiria ilgalaikiam fondų išsaugojimui ir jų konservavimui, naujų technologijų panaudojimui, todėl Nacionalinės bibliotekos fondų skaitmeninimas yra prioritetinė bibliotekos veikla. Per susitikimą buvo pristatyta skaitmeninė biblioteka „Polona“.

Varšuvos universiteto bibliotekos (Biblioteka Uniwersytecka w Warszawie, įkurta 1816 m.) naujasis pastatas buvo atidarytas 1999 m. Universiteto biblioteka garsėja iš dalies ant jos stogo 2002 metais įrengtu sodu, kuris užima daugiau nei 1 hektarą. Susitikimo metu kolegos iš Universiteto bibliotekos pasidalijo aktualijomis ir prioritetiniais darbais – tai skaitmeninės bibliotekos kūrimo strategija ir BU vartotojų informacinių kompetencijų ugdymu, pagalba mokslo darbuotojams ir tyrėjams.

Centriniame istorinių įrašų archyve (Archiwum Główne Akt Dawnych, AGAD, įkurtas 1808 m.) saugomi XII–XVIII a. Lenkijos ir Abiejų Tautų Respublikos valdymo įstaigų, teismų, kitų institucijų dokumentai, tarpvalstybinės sutartys, korespondencija, šeimų (Radvilų, Zamoyskių, Potockių ir kitų), asmenų archyvai. Per II pasaulinį karą archyvas labai nukentėjo – iš buvusių 70 km lentynų su dokumentais liko tik septyni. Jame saugoma daug Lietuvos istorijai svarbių dokumentų. Archyvo biblioteka buvo parengusi nedidelę ekspoziciją iš savo fondų lietuviška tematika, o archyvo darbuotojai parodė įvairių senųjų XIII–XX a. pradžios dokumentų taip pat susijusių su Lietuvos istorija.

Žydų istorijos institutas (Żydowski Instytut Historyczny, įkurtas 1947 m.), tyrinėja ir saugo Lenkijos žydų nacionalinį kultūrinį ir istorinį paveldą. Institutas įsikūręs pastate, kuriame iki karo veikė pagrindinė judaistinė biblioteka Varšuvoje ir studijų centras. Instituto archyvuose ir bibliotekose saugomi istoriniai dokumentai, retos knygos, rankraščiai ir nuotraukos, kurios į muziejaus kolekciją buvo perkeltos iš visų Lenkijos miestų, dokumentai iš kitų šalių, taip pat Lietuvos. Svarbiausi dokumentai čia atkeliavo po II pasaulinio karo – tai Ringelblumo archyvas. Emanuelis Ringelblumas su savo padėjėjais aprašė visą Varšuvos getą, kaip atrodė gyvenimas jame. Archyvas pieno bidonuose buvo užkastas žemėje, rastas po karo, o dabar tyrinėjamas ir viešinamas. 1999 m. Ringelblumo archyvas buvo įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atminties“ registrą. Viešnios iš Lietuvos turėjo galimybę susipažinti su šio Instituto biblioteka, išklausyti pasakojimą apie nuolatines ekspozicijas, veikiančias jame.

Prof. Jano Bialostockio meno istorikų asociacijos biblioteka (Biblioteki Stowarzyszenia Historyków Sztuki im. prof. Jana Białostockiego) tarsi nukelia į XX amžių – senos medinės lentynos, spintos, senoviški baldai. 1953 m. įkurtos Dailės istorikų asociacijos biblioteka 1991 m. buvo papildyta prof. Jano Białostockio (1921–1988), vieno iškiliausių XX amžiaus Lenkijos meno istorikų, beveik 10 tūkst. tomų knygų kolekcija. Knygų kolekcija sudėta specialiai tam skirtose patalpose ir sustatyta tokia pačia tvarka kaip buvo Profesoriaus bibliotekoje. Biblioteka gali naudotis Dailės istorikų asociacijos nariai, mokslo, mokslo ir kultūros institucijų darbuotojai, studentai.

Ne mažiau įspūdinga ir įdomi buvo ir kultūrinė pažintinė programa: ekskursija po Varšuvos karališkąją pilį, žydų istorijos muziejų „Polin“, Varšuvos nacionalinį muziejų, aplankyta Varšuvos muziejuje veikianti Bauhauzo mokyklos auklėtinio Moišės Ravivo-Vorobeičiko (1904–1995) fotografijų paroda „Moi Ver“. Menininkas gimė netoli Lebedžių miestelio, Baltarusijoje, studijavo Stepono Batoro universitete, o po studijų Bauhauze ir klajonių Europoje apsistojo tuometinėje Palestinoje.

Viešnagės Varšuvoje programą vainikavo koncertas – klausytasi Frederiko Šopeno kūrinių, kuriuos atliko pianistas Mauricio Silva.

Vizito Lenkijoje projektą rengė, organizavo ir įsimintinų įspūdžių kelionę kuravo Lenkijos instituto Vilniuje projektų koordinatorė Barbara Orszewska.

4b291c6b a221 4374 9c72 732aad245607

8c2e39c8 033a 44cd 9e88 e524c7790c69

Informaciją parengė Snieguolė Misiūnienė

Nuotraukos iš: Lenkijos instituto Vilniuje (pirma), Snieguolės Misiūnienės asm. archyvo.

2023-11-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku