Sidebar

PiliečiaiPiliečių mokslas (angl. citizen science) – tai projektai, kurie vykdomi pasitelkiant mėgėjus mokslininkus (piliečius). Motyvuoti ir linkę bendradarbiauti žmonės renka duomenis stebėdami ir fiksuodami gamtos reiškinius, kasdienę savo veiklą, žaisdami žaidimus, padeda vertinti tyrimo duomenis. Tokiu būdu piliečių mokslo dėka panaudojami įvairesni mokslinių žinių šaltiniai ir užmezgamas mokslo ir visuomenės bendradarbiavimas. Piliečių mokslo projekte gali dalyvauti vienas žmogus arba milijonai žmonių, siekiančių bendro tikslo. Paprastai visuomenė dalyvauja renkant tyrimui reikalingus duomenis, atliekant duomenų analizę, rengiant ataskaitas. Dalyvauti piliečių mokslo projektuose gali bet kas, o projekto metu gauti duomenys gali padėti mokslininkams atlikti mokslinius tyrimus ir padaryti pagrįstas išvadas.

Kaip įsitraukti į piliečių mokslų projektus?

Kad būtų paprasčiau įsitraukti į piliečių mokslo projektus, buvo sukurta platforma VERA. Tai – virtuali tyrimų ekosistema, kurioje tyrėjai ir kiti, suinteresuoti piliečių mokslu, gali kartu kurti socialinių ir humanitarinių mokslų tyrimų projektus. Tyrėjai šioje platformoje gali susikurti savo profilius, tokiu būdu galima rasti partnerius, kurtų projektų erdves, kuriose galima rasti daug naudingų įrankių ir gauti finansavimą projektams.

Platformoje galite:

  1. Peržvelgti jau esamus piliečių mokslų projektus ir susisiekti su tyrėjais.
  2. Užsiregistruoti platformoje ir sukurti komandą, naudotis VERA siūlomomis komunikacijos priemonėmis.
  3. Valdyti savo projektą pasitelkdami projektų planavimo ir valdymo įrankius.

Daugiau informacijos apie piliečių mokslą galite rasti čia

Informaciją pateikė Gitana Naudužienė

2023-11-23

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku