Sidebar

MIDAS 1FAIR principais vadinamos 2016 metais paskelbtos rekomendacijos, padedančios užtikrinti, kad mokslinių tyrimų duomenis būtų galima pakartotinai naudoti ir kuo didesnę to dalį būtų galima atlikti automatizuotomis priemonėmis. Šie principai, pavadinti pagal savybių, kuriomis turėtų pasižymėti mokslinių tyrimų duomenys, pirmąsias raides, nusako, kad duomenys turėtų būti surandami (angl. findable), pasiekiami (angl. accessible), sąveikūs (angl. interoperable) ir tinkami pakartotinai naudoti (angl. reusable).

FAIR principų svarbą pripažįsta ir jų laikytis rekomenduoja tiek mokslinius tyrimus finansuojančios Europos Sąjungos institucijos, tiek Lietuvos mokslo taryba. Palaikymas FAIR principams yra minimas ir Vilniaus universiteto Atvirojo mokslo politikos gairėse bei jų įgyvendinimo plane.

Ko reikia, kad mokslinių tyrimų duomenys atitiktų FAIR principus?

Kad būtų užtikrintas duomenų surandamumas, jie turėtų būti išsamiai aprašyti metaduomenimis ir jiems turi būti priskirtas nekintantis identifikatorius (pvz. DOI). Taip pat turi būti galima atlikti duomenų rinkinio ar jo aprašo paiešką per išorinę paieškos sistemą arba vietos, kurioje patalpinti duomenys, vidinę paieškos sistemą.

Kad būtų užtikrintas duomenų prieinamumas, jie turėtų būti pasiekiami standartiniais protokolais (pvz. HTTP), o į juos nukreipti turi nekintantis identifikatorius. Jei nėra galimybės suteikti prieigos prie duomenų rinkinio, pasiekiamas turėtų būti bent jau jų aprašas.

Kad būtų užtikrintas duomenų sąveikumas, duomenys ir (ar) jų aprašas turi būti pateikiami naudojant standartinę žiniatinklio resursų aprašymo struktūrą (pvz. RDF) ir turi būti aprašyti naudojant duomenų rinkinio atstovaujamai mokslo sričiai tinkamą metaduomenų standartą (jei toks egzistuoja). Jei yra susijusių publikacijų ar kitų mokslinės veiklos produktų, reikėtų duomenų rinkinio apraše pateikti nuorodas į juos, paaiškinant, koks jų ryšys su duomenų rinkiniu.

Kad būtų užtikrintas duomenų tinkamumas pakartotinai naudoti, duomenų rinkinio apraše ar prie jų pateikiamoje dokumentacijoje turėtų būti aiškiai nurodyta duomenų kilmė, jų gavimo būdas ir sąlygos, kuriomis leidžiama juos pakartotinai naudoti. Duomenys (ir (ar) jų metaduomenys) turėtų būti pateikti laikantis jų atstovaujamoje mokslo srityje priimtų standartų.

Kaip MIDAS padeda įgyvendinti FAIR principus?

Vienas iš būdų, padedančių padidinti atitiktį FAIR principams, yra duomenų rinkinio publikavimas Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyve (MIDAS).

MIDAS suteikia galimybę publikuotam mokslinių tyrimų duomenų rinkiniui priskirti DOI, o naudotojo pateikiamą informaciją apie įkeliamus duomenis automatiškai paverčia kompiuteriams suprantamais metaduomenimis. Duomenys yra surandami per archyvo vidinę paieškos sistemą bei specialią mokslinių tyrimų duomenų paieškos sistemą B2FIND. Tai užtikrina duomenų surandamumą.

MIDAS publikuoti duomenų rinkiniai yra prieinami per standartinį interneto protokolą (HTTP), o jų metaduomenys kitoms sistemoms gali būti teikiami naudojant tarptautinį mokslinių tyrimų metaduomenų perdavimo protokolą OAI-PMH (angl. Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting). Nesant galimybės publikuoti pačius duomenis, galima publikuoti tik jų aprašą. Šie techniniai sprendimai padaro duomenis pasiekiamus.

MIDAS leidžia duomenų rinkinio apraše pateikti nuorodas į su juo susijusias mokslines publikacijas. Duomenų rinkiniams aprašyti naudojamas tarptautiniu mastu pripažintas metaduomenų standartas CERIF for Datasets (C4D). Be to, yra galimybė duomenis papildomai aprašyti specifiniu kristalografijos mokslinių tyrimų duomenims skirtu formatu CIF (angl. Crystallographic Information File), medicininiais prietaisais gautiems vaizdo duomenims skirtu metaduomenų formatu DICOM (angl. Digital Imaging and Communications in Medicine) ir bendriniu metaduomenų formatu Dublin Core. Tai įgalina sąveikumą su kitomis informacinėmis sistemomis.

Publikuojant duomenis MIDAS, automatiškai nurodomas jų autorius ir privaloma duomenims priskirti vieną iš MIDAS palaikomų standartinių atvirojo turinio arba atvirosios programinės įrangos licencijų, taip sudarant geresnes sąlygas duomenų pakartotiniam naudojimui.

Informaciją pateikė Gintė Medzvieckaitė

2023-11-30

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku