Sidebar

Mikšys 1VU bibliotekos Mažojoje ekspozicijoje XXI–XXII atverta Grafiko Žibunto Mikšio darbų, saugomų bibliotekos Grafikos kabinete, paroda.  

„Mikšys paprastai vadinamas grafiku. Savo kūryboje jis iš tiesų daugiausia naudojosi kaip tik šia medija. Grafika Žibuntui leido sujungti tris gyvybiškai svarbias kultūros sritis: teatrą, dailę ir literatūrą. Atmetus ankstyvąsias ekspresionistinės stilistikos figūrines kompozicijas ir vėliau kartkartėmis vis pasirodančius jo kūryboje peizažus, visi kiti Mikšio kūriniai (raidinės kompozicijos, iliustracijos, ekslibrisai, pastišai) vienaip ar kitaip susiję su knyga, tekstu, teatru, su vaizduotės pasauliu, kurį galima gabentis su savimi į bet kurią pasaulio vietą ir į kurį galima pasinerti būnant bet kurioje pasaulio vietoje – geriau, jei tokioje, kuri, kaip kad Venecija ar Paryžius, pati stimuliuoja vaizduotę ir siūlo kūrybos motyvus“, – teigia prof. dr. Giedrė Jankevičiūtė.

Menininkas Ž. Mikšys gimė gruodžio 12 d. Kaune. Motina Zuzana Arlauskaitė-Mikšienė – Lietuvos ir JAV lietuvių aktorė, režisierė. Piešimo mokėsi pas skulptorių Alfonsą Janulį. 1944 m. emigravo į Vokietiją. 19461949 m. studijavo tapybą ir teatro kostiumą Niurnbergo ir Štutgarto dailės akademijose, 19471949 m.  režisūrą Kuniberto Gensicheno dramos mokykloje. Kelerius metus gyveno JAV. Nuo 1962 m. gyveno Paryžiuje. 19791988 m. dėstė lietuvių kalbą ir Lietuvos istoriją Paryžiaus Rytų kalbų ir civilizacijų institute (INALCO). Buvo Prancūzijos lietuvių bendruomenės tarybos ir valdybos pirmininkas.

Vilniaus universiteto bibliotekai Mikšys yra dovanojęs savo kūrinių, knygų, dokumentų, korespondencijos, vertingų užsienio meno darbų ir senosios grafikos. Didelė dalis šių kūrinių šiuo metu yra eksponuojama Vytauto Kasiulio dailės muziejuje Žibuntui Mikšiui skirtoje parodoje. Bene pirmą kartą taip išsamiai pristatomas jo kūrybos palikimas ir praskleidžiama jį supusios meninės ir intelektualinės aplinkos uždanga. 

Parodą galite aplankyti iki 2024 m. kovo 23 d.

Vieta: VU biblioteka, Mažoji ekspozicija XXI–XXII (III aukštas), Universiteto g. 3.

 

Informaciją pateikė Viktorija Rybakova

2023-12-21

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku