Sidebar

Mokslas Atvirieji duomenysAtvirieji švietimo ištekliai (AŠI) (angl. Open Educational Recources (OER)). Atvirieji švietimo ištekliai – tai mokymosi, mokymo ir mokslinių tyrimų medžiaga bet kokiu formatu ir laikmena, kuri yra viešai prieinama arba kuriai taikomos autorių teisės ir kuri buvo išleista pagal atvirojo turinio licenciją, leidžiančią nemokamai pasiekti, pakartotinai naudoti, pakartotinai atkurti ir dalintis su kitais.

Atvirojo turinio licencija suteikia leidimą pasiekti, pakartotinai naudoti ir platinti kūrinį su keliais apribojimais arba be jokių apribojimų, kad būtų lengviau juos pakartotinai naudoti ir keisti neprašant autorių teisių turėtojo leidimo. Apie licencijas daugiau informacijos galite rasti čia >>

Atvirųjų mokymosi išteklių galima rasti įvairiais formatais: kursai, kursų moduliai, vadovėliai, vaizdo įrašai, radijo laidos, skaidrės, paveikslėliai, klausimų bankai, užduočių šablonai, programinė įranga.

Keletas skirtingų AŠI tipų pavyzdžių:

Amerikos matematikos instituto knygos

Pressbooks Directory

MIT Sloano vadybos mokyklos atvejo analizių pavyzdžiai

Oksfordo universiteto tekstai, podcast'ai, vaizdo įrašai

CSIRO mokslinių nuotraukų biblioteka

Curriki – dinamiškas ir interaktyvus mokymosi turinys

Atvirųjų vadovėlių biblioteka

Alison – nemokami internetiniai kursai, išduodami sertifikatai ir diplomai

CANVAS – atvirieji kursai, skirti mokytojams ir dėstytojams

Harwardo Universiteto nemokami internetiniai kursai

Atvirųjų švietimų išteklių nauda studentams: suteikia prieigą prie mokymosi medžiagos, suteikia galimybę mokytis savarankiškai, įvairiais metodais.

Atvirųjų švietimų išteklių nauda dėstytojams: papildo jau turimą mokymo programą, yra papildyti aktualia medžiaga ir nauja informacija.

Informaciją pateikė MODUS

2024-01-11

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku