Sidebar

Open Data DayKovo pirmąją savaitę pasaulyje minima Atvirųjų duomenų diena. Nuo 2010-ųjų šią dieną prisimenama nauda, kurią atneša atvirieji duomenys. Atvirieji duomenys – tai duomenys, kurių techninės savybės ir teisinis statusas įgalina laisvą naudojimą ir platinimą visiems asmenims bet kokioje vietoje ir bet kokiu laiku [1]. Atvirųjų duomenų dienos minėjimą koordinuoja Atvirųjų žinių fondas (Open Knowledge Foundation), kuris kasmet kviečia atvirųjų duomenų entuziastų bendruomenes iš viso pasaulio paminėti šią progą savo mieste. Anksčiau minėta vieną dieną, dabar Atvirųjų duomenų diena švenčiama visą savaitę, kad sutalpintų visus po pasaulį išsibarsčiusius renginius – hakatonus, parodas ir daugybę kitų.

Atvirųjų duomenų diena ne tik primena apie atvirųjų duomenų egzistavimą, bet ir kiekvienais metais pasiūlo vieną ar kelias temas, į kurias kviečiami orientuotis paminėjimo renginiai. Šiais metais esame kviečiami atkreipti dėmesį į Jungtinių Tautų darnaus vystymosi tikslus ir pasvarstyti, kaip atviruosius duomenis galima panaudoti jų siekiant. Be to, jau dabar atvirieji duomenys padeda Jungtinėms Tautoms įvertinti, kurių tikslų jau pavyko pasiekti ir kur dar reikėtų pasitempti.

VU biblioteka sveikina su Atvirųjų duomenų diena ir linki atrasti šio skaitmeninio turto teikiamą naudą. 

Kaip ir kiekvieną Atvirųjų duomenų dieną primename, kad Lietuvos viešojo sektoriaus atvirųjų duomenų galima rasti Lietuvos atvirųjų duomenų portale, Europos Sąjungos atvirieji duomenys prieinami per portalą data.europa.eu. O jeigu patys kuriate mokslinių tyrimų duomenis ir norėtumėte, kad jie taptų atviraisiais mokslinių tyrimų duomenimis, juos atverti galite per Nacionalinį atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyvą (MIDAS).

Jeigu norėtumėte sužinoti daugiau apie MIDAS ar mokslinių tyrimų duomenis, kviečiame dalyvauti VU bibliotekos organizuojamuose mokymuose šiomis temomis.

[1] Žr. tarptautinę Atvirųjų duomenų chartiją.

Dr. Gintė Medzvieckaitė

2024-03-04

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku