Sidebar

Pradžia: 2020-10-20 17:30
Pabaiga: 2020-11-13 22:00

2020 m. spalio 20 d. 14.30 val. Vilniaus universiteto bibliotekos galerijoje atidaroma plakatų paroda „Nuo Taikiosios revoliucijos iki vieningos Vokietijos“. Renginys organizuojamas Lietuvoje vykstančių Vokiečių kalbos dienų metu.

Parodoje „Nuo Taikiosios revoliucijos iki vieningos Vokietijos“eksponuojami plakatai pasakoja apie reikšmingus politinius įvykius Vokietijoje nuo 1989 m. gegužės iki 1990 m. spalio mėn. ir supažindina su iškiliomis Rytų Vokietijos asmenybėmis, kurios reiškė nepritarimą Vokietijos padalijimui. Pateikiama informacija apie protestus dėl Vokietijos Demokratinės Respublikos (VDR) savivaldos rinkimų duomenų klastojimo, apie pabėgimų bangą vasarą ir apie masinius protestus rudenį, parklupdžiusius Vokietijos vieningosios socialistų partijos (SED) diktatūrą. Paroda atskleidžia faktus apie Rytų Vokietijos demokratėjimo procesą, Rytų ir Vakarų vokiečių solidarumą ir užsienio politikos kryptis iki pat Vokietijos susivienijimo. Pastarųjų savaičių įvykiai kaimyninėje Baltarusijoje tik patvirtina tuometinės Vokietijos Taikiosios revoliucijos prasmę.

Plakatų tekstus į lietuvių kalbą vertė ir įgarsino Vokiečių filologijos pagrindinių ir gretutinių studijų I, II ir III kurso studentai.

Parodos koncepciją kūrė Vokietijos Federalinis Vieningosios socialistų partijos (SED) diktatūros tyrimų fondas ir Vokietijos Federalinės Vyriausybės vyriausiasis įgaliotinis naujųjų federalinių žemių klausimais; parodą Vokietijos akademinės mainų tarnybos (DAAD) lėšomis inicijavo Vilniaus universiteto Vokiečių filologijos katedros DAAD (Vokietijos akademinė mainų tarnyba) lektorius dr. Aleksander Mionskovski.

Paroda veikia VU bibliotekos galerijoje (III a.) iki 2020 m. lapkričio 13 d.

VU Vokiečių filologijos katedros informacija

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku