Sidebar

Vasario 17 d. Vilniaus universiteto biblioteka Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešojoje bibliotekoje pristatė rankraščių ir senųjų spaudinių parodą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Ukmergė“.

49577884543 3e6c4747de k

Apie Vilniaus universiteto biblioteką, jos turtingus fondus ir galimybes lankytojams pasakojo Vilniaus universiteto bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė, o parodoje eksponuojamą dokumentinį paveldą pristatė bibliotekos Rankraščių skyriaus bibliotekininkas Paulius Bagočiūnas.

Eksponuoti XVI–XX a. Lietuvos istorijai ir kultūrai reikšmingi dokumentai, tarp kurių ir šaltiniai, susiję su Ukmergės miesto ir krašto praeitimi: Ukmergės žemės teismo aktų knyga (1680), Vilniaus dominikonų vienuolynui priklausiusio Milašiūnų palivarko ribų planas, sudarytas Ukmergės apskrities matininko Petro Fliorkovskio (1822), rankraštiniai Ukmergės krašto bažnyčių ir dvarų inventoriai, jėzuito Stanislovo Pranciškaus Jurevičiaus Kražių kolegijoje 1767–1768 m. skaityto aritmetikos ir geometrijos kurso gausiai piešiniais iliustruota rankraštinė knyga, kurioje greta kitos su matematiniais skaičiavimais ir matavimais susijusios medžiagos pateiktos lentelės su įvairių pasaulio miestų ir Lietuvos vietovių – tarp jų ir Ukmergės – geografinėmis koordinatėmis; žymių kraštiečių – Antano Smetonos, Pauliaus Galaunės, Zigmo Zinkevičiaus – rankraščiai ir kiti dokumentai.

49578625117 dffa59f585 cParodyti reti ir vertingi dokumentai, susiję su Vilniaus universiteto biblioteka ir jos ištakomis – tai knygos iš Vilniaus pavyskupio Jurgio Albinijaus, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto, Vilniaus vyskupo Valerijono Protasevičiaus, LDK pakanclerio Kazimiero Leono Sapiegos asmeninių kolekcijų, davusių pradžią tuometei Vilniaus jėzuitų kolegijos bibliotekai. Taip pat eksponuoti ankstyvieji Vilniaus universiteto ir bibliotekos istorijos dokumentai, įtraukti į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą: 1710–1723 m. Vilniaus jėzuitų kolegijos metų dienoraštis, Simono Daukanto pasakėčių „Pasakas Paedraus“ vertimo rankraštis. Knygos meno gerbėjams turėjo būti įdomu pamatyti vienintelę žinomą Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomą knygų leidėjo Jokūbo Morkūno XVI–XVII a. puošniai įrištą knygą ir 2018 m. dailininko, poeto Vytauto Kuso sukurta itin mažo formato knygą, kuri užfiksuota Lietuvos rekordų knygoje ir oficialiai pripažinta pačia mažiausia lietuviška knyga pasaulyje.

Renginio dalyviai galėjo susipažinti su žymiausių lietuvių literatūros klasikų – Vinco Kudirkos, Maironio, Vinco Mykolaičio-Putino kūriniais, Žemaitės ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio rankraščiais, pamatyti Motiejaus Valančiaus rankraštinį giesmyną, spalvingais piešiniais iliustruotą paties autoriaus. Jie taip pat džiaugėsi, kad galėjo rankose palaikyti ir pavartyti Martyno Mažvydo „Katekizmo“ faksimilę.

Draugiškos viešnagės Ukmergėje metu, kolegos bibliotekininkai svečiams iš Vilniaus aprodė renovuotą ir labai jaukią Ukmergės biblioteką, papasakojo apie savo organizuojamas veiklas. Atvykusiuosius iš VU bibliotekos taip pat maloniai priėmė ir į naujas patalpas besikraustantis Ukmergės kraštotyros muziejus.

Renginio akimirkos

Projektą iš dalies finansuoja:

LKT 01

 

 

 

Snieguolė Misiūnienė, 2020-02-24

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku