Sidebar

Kovo 4 d. Vilniaus universiteto biblioteka Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje pristatė rankraščių ir senųjų spaudinių parodą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Dusetos“.

49639380317 e340698d51 kPrie pat garsiųjų Sartų ežero įsikūrusioje bibliotekoje susirinkusiems dusetiškiams VU bibliotekos Informacijos paslaugų departamento direktorė dr. Marija Prokopčik papasakojo bibliotekos istoriją, apžvelgė jos veiklas. Rankraščių skyriaus bibliotekininkas Paulius Bagočiūnas pristatė eksponuojamus XVI–XX a. dokumentus, tarp kurių buvo ir šaltiniai, susiję su Dusetų miesto ir krašto praeitimi. Parodos lankytojai galėjo pamatyti XVIII a. antrojoje pusėje Dusetose sudarytą Emerencijanos Pliaterienės sutartį su architektu Domeniku Frančesku Paraka dėl dvaro rūmų statybos ir XIX a. vidurio bažnyčios kroniką, patvirtintą klebono Antano Petravičiaus, 1863 m. sukilimo metu ištremto iš Dusetų į Rusiją, parašu; Dusetų bažnyčios ir altarijos 1520–1767 m. dokumentų sąrašą; Dusetų dvaro bibliotekos, konfiskuotos iš 1831 m. sukilimo dalyvių grafų Vladislovo ir Cezario Pliaterių, knygų katalogą (1860) ir kt. Taip pat bus eksponuojami įžymių dusetiškių – kalbininko Kazimiero Būgos ir poeto Pauliaus Širvio rankraščiai, Sartų ežero apylinkėse gimusio poeto, kunigo Antano Strazdo autografas.

Tradiciškai eksponuoti spaudiniai iš pirmųjų VU bibliotekos mecenatų (Žygimanto Augusto, Valerijono Protasevičiaus ir kt.) kolekcijų.

Taip pat buvo galima susipažinti su eksponuojamais Motiejaus Valančiaus, Maironio, Vinco Kudirkos, Žemaitės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Vinco Mykolaičio-Putino ir kitų žymių lietuvių kultūros, meno ir visuomenės veikėjų rankraščiais. Vienas jų – XIX a. pradžios Simono Daukanto verstų pasakėčių autografas, įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą.

Po renginio direktorė N. Prokopčik ir P. Bagočiūnas dar ilgai bendravo su Dusetų šviesuoliais, kurie myli savo miestą ir domisi jo istorija. Būta ir atradimų: muziejininkas Rytis Pivoriūnas parodoje eksponuojamame Antano Čiegio diplominiame darbe „Dusetų miestelis“ (1933) pastebėjo dar nematytą nuotrauką, kuri labai tiktų jo rengiamai Dusetų krašto istorijos ekspozicijai.

Dusetos – nedidelis miestelis, bet jame visko daug – ne tik istorijos, kultūros, meno, bet ir meilės. Meilės savo kraštui, savo artimui. Stipri Dusetų bendruomenė rūpinasi vieni kitais, šiltai bendrauja. Dalelę tos šilumos į Vilnių išsivežė ir VU biblioteka.

Renginio akimirkos

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba:

LKT 01

 

 

 

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė, 2020-03-10

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku