Sidebar

Reaguodama į pasaulinę sveikatos krizę ir iš jos kylančius socialinius ir ekonominius iššūkius, šių metų balandžio 7 dieną Europos Komisija inicijavo mokslo ir inovacijų skubių veiksmų planą ERAvsCORONA.

P042711 864024Tą pačią dieną Lietuvos mokslo įstaigas ir organizacijas pasiekė Lietuvos Respublikos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos raštas „Dėl Europos komisijos iniciatyvų ir atvirosios prieigos prie mokslinės informacijos, susijusios su koronaviruso krize“. Rašte detalizuojamas ERAvsCORONA planas ir galimybės Lietuvos tyrėjams ir mokslininkams prisidėti stabdant viruso plitimą.

Planą sudaro 10 veiksmų – ypatingas dėmesys skiriamas mokslo ir inovacijų skubiam finansavimui, duomenų ir publikacijų atvirumui, efektyviai  komunikacijai.

Finansavimu ir sukurtomis priemonėmis pasinaudoti, prie kovos su viruso plitimu ir jo padariniais prisidėti kviečiami visos Europos mokslininkai ir tyrėjai.

Siekiant spartinti ir plėsti klinikinius, technologinius, socialinius ir ekonominius tyrimus, inovatyvių sprendimų paiešką, ES perskirstė vykdomoms programoms skiriamą finansavimą – šiuo metu numatyta papildomai skirti 2,8 milijardo eurų mokslo tyrimams, sveikatos apsaugos, vandens tiekimo ir valymo sistemoms. Kvietimai teikti paraiškas dėl finansavimo viešinami specialiai sukurtoje ERA Corona informacinėje platformoje. Kreiptis gali visi ES šalių narių ir/arba šalių programos Horizontas 2020 dalyvių (taigi ir Lietuvos) mokslininkai ir tyrėjai.

Krizės valdymui svarbu sprendimus atrasti kuo greičiau – plane raginama dalintis savo publikacijomis, tyrimais ir duomenimis kuo ankstesniame etape ir kuo atviriau, sudarant galimybes kitų šalių tyrėjams neatlygintinai perpanaudoti duomenis, įskaitant neapdorotus (angl. raw data), darbo eigos aprašus, protokolus ir kt. Tai užtikrins mokslo informacijos sklaidą visame pasaulyje, kas yra būtina siekiant užkirsti kelią pasaulinei pandemijai.

Kuo spartesniam sprendimų kovai su koronavirusu ir jo pasekmėmis įgyvendinimui Europos komisija organizuoja hakatoną. Jame balandžio 24-26 dienomis nuotoliniu būdu susitiks tūkstančiai iniciatyvių piliečių, kūrėjų, tyrėjų, mokslininkų ir investuotojų. Hakatono tikslai – ne tik sutelkti Europos bendruomenę ir išteklius kovoje su COVID-19, pasidalinti gerosiomis praktikomis, bet ir nekartoti jau atlikto darbo – tikėtina, kad daug idėjų jau yra virtę veikiančiomis priemonėmis ir produktais kitose šalyse, jų nebereikia kurti – užtenka tiesiog pritaikyti ir naudoti. VU mokslininkams ir tyrėjams dalyvavimas hakatone ne tik leistų prisidėti prie inovatyvių sprendimų paieškos, bet ir atvertų tarptautinio bendradarbiavimo galimybes.

Šiuo metu Europos komisija, bendradarbiaudama su Europos molekulinės biologijos laboratorija ir Europos bioinformatikos institutu, kuria duomenų apsikeitimo platformą – planuojama, kad ji bus susieta su Europos atvirojo mokslo debesiu ir prisidės prie duomenų sklaidos efektyvumo. ERAvsCORONA planas ragina visų šalių mokslininkus ir tyrėjus nelaukti, o naudotis esama infrastruktūra: Lietuvos mokslininkai ir tyrėjai, vykdantys su COVID-19 susijusius tyrimus, kviečiami mokslo publikacijas atverti per Lietuvos akademinės elektroninės bibliotekos (eLABa) sistemos VU institucinę talpyklą, o mokslinių tyrimų duomenis saugiai tvarkyti ir atverti Nacionaliniame atvirosios prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyve (MIDAS).

Nuotraukos: Lukasz Kobus, © EU

Parengė Eglė Juodė, 2020-04-20

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku