Sidebar

Tapytojas, skulptorius, grafikas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Antanas Kmieliauskas (1932–2019) iš viso nutapė apie 2000 kv. metrų freskų. Žymiausi yra Vilniaus universitete – buvusiame knygyne „Littera“ ir Rektoriaus auloje – šlapios freskos technika tapyti meno kūriniai.

    IMG 0250 002IMG 0248 002 copy

 

 

 

 

 

 

 

 

exlibris1 002Tačiau gal ne visi žino, kad gausus jo grafikos darbų, eskizų ir ekslibrisų rinkinys saugomas VU bibliotekos Grafikos kabinete. Nemaža dalis bibliotekoje esančių darbų nėra eksponuoti plačiajai visuomenei, be to, kabinete saugoma ankstyvoji grafika labai skiriasi nuo spalvotų renesansinio stiliaus freskų. A. Kmieliausko kurti ekslibrisai originalūs, spalvingi, tarsi miniatiūriniai grafikos darbai. A. Kmieliauskas taip pat sukūrė originalų spalvotos grafikos atspaudimo metodą. Menininko technika labai specifinė, reikalaujanti kruopštaus darbo, ja negalima padaryti daug atspaudų. Kabineto kolekcijoje yra keli bibliotekai skirti ekslibrisai, sukurti Vilniaus universiteto 400 metų sukakčiai.

Neseniai anapilin iškeliavęs dailininkas yra ne kartą pabrėžęs, kad sovietmečiu labai džiaugėsi galimybe dirbti universitete, nes už šv. Kristoforo skulptūrą prie Šv. Mikalojaus bažnyčios buvo išmestas iš dailininkų sąjungos. A. Kmieliauskui buvo svarbu palikti savo pėdsaką universitete – buvusio knygyno freskose menininkas įamžino ir savo kolegas, kartu universitete dirbusius dailininkus. Bibliotekoje saugomi jo darbai yra išties verti atidesnio žvilgsnio.

 

 

 siluetaiIMG 0285a 002

 

 

 

 

 

 

  

 

 

   

 

 

Vaizdai: VU bibliotekos archyvas, Monika Jasevičiūtė.

Tekstas: Nijolė Bulotaitė, 2020-04-29

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku