Sidebar

KatekizmasMartyno Mažvydo, kaip pirmosios lietuviškos knygos autoriaus, vardas yra tapęs lietuviškosios tapatybės simboliu.  

Iš viso M. Mažvydo palikimo verta išskirti „Katekizmą“ ir didelį dviejų dalių giesmyną „Giesmės krikščioniškos“ (1566, 1570 m.), kurį Mažvydui mirus išleido jo pusbrolis Baltramiejus Vilentas. Su šiuo giesmynu susijusios lietuviškosios poezijos ir bažnytinės muzikos ištakos.

Pasaulyje žinomi du M. Mažvydo „Katekizmo” egzemplioriai. Vienas jų saugomas Vilniaus universiteto, kitas – Torunės (Lenkija) universiteto bibliotekoje. Vilniaus universiteto bibliotekos egzempliorius buvo gautas mainais iš Odesos (Ukraina) M. Gorkio mokslinės bibliotekos 1957 metais.

Minint lietuvių raštijos pradininko 500 metų gimimo sukaktį kviečiame virtualiai apžiūrėti, paskaityti pirmąją lietuvišką knygą >

2020-11-17

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku