Sidebar

Jonava kitasRugpjūčio 3 d. Vilniaus universiteto biblioteka Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje pristatys rankraščių ir senųjų spaudinių parodą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Jonava“. Renginio metu bus parodyti Lietuvos istorijai ir kultūrai reikšmingi dokumentai, tarp kurių ir šaltiniai, susiję su Jonavos miesto ir krašto praeitimi.

Paroda „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Jonava“ veiks nuo 13 iki 18 val.

Šis Jonavai skirtas renginys – Vilniaus universiteto bibliotekos nuo 2015 metų tęsiamo projekto „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje“ dalis. Projekto tikslas – VU bibliotekoje saugomo regionų kultūros paveldo vertybių, turinčių išskirtinę svarbą Lietuvos ir jos kultūros istorijai, pristatymas.

Ankstyviausi parodoje eksponuojami rankraščiai – XVI a. pabaigos dokumentai, susiję su Skarulių (dabar tapusių Jonavos miesto dalimi) dvaru ir jų savininkais bajorais Skorulskiais. Bus eksponuojama rankraščiai ir reti spaudiniai, susiję su Jonavos miesto įkūrėjų Kosakovskių gimine ir žymiais jos atstovais, pavyzdžiui, Lietuvos didžiuoju etmonu Simonu Kosakovskiu ir Livonijos vyskupu Juozapu Kazimieru Kosakovskiu, amžinojo poilsio vietą radusiais Jonavos bažnyčios kriptoje. Parodoje taip pat bus rodomas XIX a. pradžioje prie Jonavos bažnyčios veikusio trinitorių vienuolyno vizitacijos aktas ir XIX a. vidurio Skarulių bažnyčios kronika. Jonavos valsčiuje gimusio žymaus Lietuvos poeto, dramaturgo, vieno iš besiformuojančio lietuvių profesionalaus teatro organizatorių ir vadovų Petro Vaičiūno autografas ir nuo 1918 m. iki mirties Jonavoje gyvenusio gydytojo, rašytojo ir pirmojo Homero kūrinių vertėjo į lietuvių kalbą Jeronimo Ralio rankraščiai: „Iliados“ ir „Odisėjos“ vertimai, apysaka „Rykštės“ ir atvirlaiškis.

Parodoje bus rodomi rankraščiai, įtraukti į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Tai – XVIII a. pradžios Vilniaus jėzuitų kolegijos dienoraštis ir XIX a. pradžios Simono Daukanto verstų pasakėčių autografas. Paminėtinas 5,26 m ilgio ir 0,98 m pločio grafo Konstantino Tiškevičiaus ekspedicijos pagrindu parengtas žemėlapis „Neries aukštupio žemėlapis“. Renginyje bus eksponuojama originalaus dydžio žemėlapio kopija.

Taip pat bus eksponuojami spaudiniai iš pirmųjų Vilniaus universiteto bibliotekos mecenatų (Jurgio Albinijaus, Žygimanto Augusto, Valerijono Protasevičiaus) kolekcijų. Knygos meno atžvilgiu įdomūs spaudiniai – vienintelė žinoma Vilniaus universiteto bibliotekoje saugoma ypatingai puošniu įrišimu išsiskirianti XVI–XVII a. Vilniuje dirbusio knygų leidėjo Jokūbo Morkūno knyga ir 2018 m. palangiškio dailininko, poeto Vytauto Kuso sukurta knyga, oficialiai pripažinta pačia mažiausia lietuviška knyga pasaulyje ir įrašyta į Lietuvos rekordų knygą. Atvykusieji į parodą turės galimybę pamatyti Motiejaus Valančiaus, Maironio, Vinco Kudirkos, Žemaitės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir kitų žymių lietuvių kultūros, meno ir visuomenės veikėjų rankraščius.

Vilniaus universiteto biblioteka – seniausia Lietuvos valstybinės reikšmės akademinė biblioteka, kurioje saugoma daugiau nei penkių milijonų dokumentų kolekcija. Bibliotekos sukauptas turtingas kultūros paveldas yra neatsiejami nuo Lietuvos kultūros ir mokslo istorijos raidos.

Paroda „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Jonava“ veiks Jonavos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje (Žeimių g. 9) rugpjūčio 3 d. nuo 13 iki 18 val.

Parodos atidarymo renginio pradžia – 17 val. Renginys nemokamas.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

LKT 01

 

 

 

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė, 2021-07-27

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku