Sidebar

VU bibliotekos galerijoje (Universiteto g. 3 III a.) rugsėjo 9 d. pristatyta paroda Lenkijos musulmonų – totorių – tradicijos ir dabartis, kurioje supažindinama su totorių gyvenimo, pradedant nuo XIV a. pabaigos iki šių dienų, istorija. Tai glaustas ir vizualiai patrauklus gyvenviečių buvusioje Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, dvasinio ir socialinio  gyvenimo bei totorių bendruomenės įnašo į kultūros plėtrą ir Lenkijos valstybingumo stiprinimą pristatymas. 

Pagrindinės parodos temos: religija (pristatoma plati mečečių, totorių kapinių, religinių knygų, maldaknygių ikonografija), karinė tarnyba (totorių dalyvavimas ir vaidmuo svarbiuose mūšiuose bei karuose lenkų karinių padalinių sudėtyje, tarp jų ir kovoje už nepriklausomybę, 1920-ųjų kare su bolševikais bei Antrajame pasauliniame kare), totorių socialinis ir kultūrinis gyvenimas  tarpukariu (be viso kito, Musulmonų religinės sąjungos įkūrimas Lenkijos Respublikoje), Lenkijos totorių istorija po 1945-ųjų (religinio gyvenimo centrų, pagrindinių totorių bendruomenės sambūrių, religinių, kulinarinių  tradicijų, naujų maldos namų kūrimo aprašymas).

Paroda veiks iki rugsėjo 16 d. Kviečiame apžiūrėti!

Pristatymo akimirkos:

pristatymas 4

pristatymas 5

pristatymas 1

pristatymas 3

Nuotr. aut.: Donatas Jarutis

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė

2021-09-09

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku