Sidebar

D. Kaunas copyVilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje (Universiteto g. 3, Vilnius) rugsėjo 8 d. pristatyta  prof. habil. dr. Domo Kauno monografija „Martynas Jankus: tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“. Tai knyga apie Mažosios Lietuvos visuomenės veikėją, publicistą, spaustuvininką, vieną „Aušros“ leidėjų Martyną Jankų (1858–1946): jo asmenybės formavimąsi ir brandos raidą veikiant etninėms, kultūrinėms, socialinėms ir politinėms aplinkybėms, raišką geografinėje, profesinėje ir politinėje erdvėje.

Jankaus veikla spaudos leidybos srityje apėmė 1879–1925 m. laikotarpį, į kurį pateko ir jo paties spaudos įmonės darbas Ragainėje, Tilžėje, Bitėnuose, Klaipėdoje ir Šilutėje. Iš viso joje išspausdinta 414 knygų, brošiūrų ir smulkiųjų spaudinių bei 27 periodiniai leidiniai lietuvių, vokiečių, lenkų ir kitomis kalbomis. Ši produkcija buvo skirta Mažajai ir Didžiajai Lietuvai bei išeivijai. Jankaus pasiekimu laikytina leidinių įvairovė, jų pasaulietiškumas ir polemiškumas. Leidyba formavo Jankaus orientaciją į tautinį sąjūdį ir bendradarbiavimą su didžiąja tautos dalimi, į veržliai kylančias socialines ir politines jėgas.

Renginyje dalyvavo monografijos autorius prof. habil. dr. Domas Kaunas (Vilniaus universitetas, Lietuvos mokslų akademija), prof. dr. Aušra Navickienė (Vilniaus universitetas), doc. dr. Tomas Petreikis (Vilniaus universitetas), ir kiti. Susirinkusius svečius pasveikino VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė.

Komunikacijos fakulteto dėstytojų, mokslininkų, doktorantų ir darbuotojų laukė dovana – profesoriaus knygos egzempliorius.

Monografija parengta pagal Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto vykdytą mokslo temą „Dokumentinių medijų kaita ir raiškos“, tyrimą ir leidimą finansavo Lietuvos mokslo taryba pagal Valstybinę lituanistinių tyrimų ir sklaidos 2016–2024 metų programą, išleido Vilniaus universiteto leidykla.

Nuotraukoje: prof. habil. dr. Domas Kaunas (nuotr. aut. Jonė Šulcaitė-Brollo)

2021-09-10

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku