Sidebar

KUBILIUS copyJonas Kubilius (1921 m. liepos 27–2011 m. spalio 30 d.) – garsus Lietuvos matematikas, akademikas, mokslininkas, ilgametis Vilniaus universiteto rektorius, tikimybių teorijos ir skaičių teorijos mokyklos Lietuvoje kūrėjas, visuomenės veikėjas. Dėstė matematiką, buvo pasipriešinimo komunistinei okupacijai dalyvis. Nuo 1946 m. dėstė Vilniaus universitete, 1958–1991 m. buvo Vilniaus universiteto rektorius. Jonas Kubilius siekė, kad Universitetas išliktų lietuviškas, taptų moksliniu universitetu, atsikovotų savo istoriją. Rūpinosi senųjų universiteto rūmų restauracija, siekė atgauti ir restauruoti akademinę Šv. Jonų bažnyčią, pradėti statyti naują universiteto miestelį Saulėtekio alėjoje, įkurti Botanikos sodą Kairėnuose. Vienas reikšmingiausių J. Kubiliaus rektoriavimo epizodų yra Vilniaus universiteto 400 metų jubiliejaus iškilmės 1979 metais. Tokio masto tarptautinio renginio pokario metais Lietuvoje nėra buvę. Paskutiniais rektoriaus metais buvo parengtas ir išleistas Universiteto statutas.

Ši paroda yra vienas iš renginių, skirtų J. Kubiliaus gimimo šimtmečiui paminėti. Paroda susideda iš dviejų dalių. Pirmoje – stendinėje dalyje atsispindi akademiko gyvenimas ir veikla. Joje galima pamatyti moksleivio J. Kubiliaus pradžios mokykloje perskaitytas knygas, įvairių pamokų užrašus, Vilniaus ir Leningrado universitetuose klausytų paskaitų konspektus ir net VU baigimo diplomą bei diplominį darbą ir abi disertacijas. Parodoje eksponuojama medžiaga taip pat atspindi J. Kubiliaus veiklą Vilniaus universitete ir Lietuvos mokslų akademijoje: eksponuojami moksliniai straipsniai, pranešimai, skaityti Lietuvos ir užsienio konferencijose bei simpoziumuose, svarbiausios matematiko knygos. Pirmąją parodos dalį užbaigia J. Kubiliaus veiklos įvertinimai: Greifsvaldo universiteto garbės raštas, Prahos Karlo universiteto garbės raštas ir medalis, LTSR Valstybinės premijos laureato diplomas ir medalis, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino III laipsnio ordinas, Santarvės ordinas ir kt.

Minint rektoriaus Jono Kubiliaus šimtmetį, antroje parodos dalyje po daugiau nei keturių dešimtmečių į P. Smuglevičiaus salę sugrąžinama ir Alma Mater bendruomenei, vilniečiams ir miesto svečiams pristatoma dalis jubiliejinių dovanų, kurias šiandien saugo Vilniaus universiteto muziejus. 1979 m. šias dovanas teikė į iškilmes atvykę svečiai iš įvairių sovietinių respublikų, užsienio šalių universitetų bei mokslo institucijų, išeivijos atstovai ir Lietuvos žmonės. Dovanų būta įvairių – Universiteto istoriją vaizduojantys kūriniai, akvarelės, paveikslai, inkrustuotos taurės, net nacionaliniai kostiumai ir afrikietiškos kaukės. Kai kurios jų mums, gyvenantiems jau trisdešimt pirmus Nepriklausomybės metus, pasirodys keistos ar juokingos, kitos – galbūt nejaukios. Tačiau būtent savo fiziškumu jos grąžina mus į laikotarpį, kuriame klestėjo rektoriaus Jono Kubiliaus vadovaujamas universitetas.

Paroda veiks Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje iki spalio 31 d. Pamatyti ją galima tik tam skirtomis valandomis su gidu (reikalinga registracija):

Spalio 7 d. (ketvirtadienį) 15 val. Registracija

Spalio 12 d. (antradienį) 10 val. Registracija  

Spalio 14 d. (ketvirtadienį) 15 val. Registracija

Spalio 19 d. (antradienį) 10 val. Registracija

Spalio 21 d. (ketvirtadienį) 15 val. Registracija

Spalio 26 d. (antradienį) 10 val. Registracija

Spalio 28 d. (ketvirtadienį) 15 val. Registracija

Telefonas pasiteiravimui: (8 5) 268 7103

Parodą rengė Vilniaus universiteto biblioteka ir Vilniaus universiteto muziejus.

2021-10-04

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku