Sidebar

 Atvira prieiga 2021

Spalio pabaigoje, 25-31 dienomis, Vilniaus universiteto bibliotekoje minima tarptautinė Atvirosios prieigos savaitė. Šių metų savaitės tema – Svarbu kaip atveriame žinias: lygios galimybės visiems – kviečia susimąstyti apie tai, kad svarbu ne tik atverti žinias, bet ir tai, kaip ir su kuo mes jomis dalinamės: ar tikrai pasiekiame visus, kam šios žinios yra įdomios, svarbios ir netgi gyvybiškai reikalingos?

Atviroji prieiga sudaro galimybę mokslo publikacijų autoriams greitai ir iniciatyviai dalintis darbais, suteikti teisę kolegoms iš viso pasaulio juos skaityti, naudoti mokslinėje veikloje ir dalintis toliau. Tokiu būdu visų valstybių ir institucijų mokslininkų galimybės išsilygina, nepriklausomai nuo lokalios mokslo finansavimo politikos.

Įtraukiančias, palaikančias įvairovę atvirojo mokslo praktikas aprašo Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija UNESCO naujausiose Atvirojo mokslo rekomendacijose – plačiau jas apžvelgsime atviro mokslo klausimams skirtame naujienlaiškyje „Mokslo atvirukas“. Skaitytojams primename, kad pirmasis naujienlaiškio numeris pasirodė būtent praėjusių metų spalį, kaip viena Atvirosios prieigos savaitės‘2020 renginių iniciatyvų VU bibliotekoje. Švęsdama metų gimtadienį, „Mokslo atviruko“ kūrėjų komanda dėkoja visiems skaitytojams ir kviečia atverti šventinį numerį, kuriame be UNESCO rekomendacijų dar išvysite du išskirtinius interviu apie Europos Komisijos atvirojo mokslo iniciatyvas (pokalbis su Europos Komisijos mokslinių tyrimų ir inovacijų Generalinio direktorato Atvirojo mokslo teisės pareigūnė Silvia Bottaro) ir dirbtinį intelektą (pokalbis su VU Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto profesore Olga Kurasova), turėsite galimybę prisiminti laisvųjų Kūrybinių bendrijų licencijų CC0, CC-BY, CC-BY-NC, CC-BY-ND pranašumus.

Spalio 28 dieną 15 val. Granados universiteto (Ispanija) Laisvosios programinės įrangos biuro direktorius Pablo García Sánchez skaitys paskaitą, kurioje supažindins su laisvos ir atviro kodo programinės įrangos sąvoka, filosofija, kuria vadovaujasi laisvosios programinės įrangos judėjimas, pastarojo sąsajas su atvirojo mokslo judėjimu bei egzistuojančia atvirosios programinės įrangos licencijų tipų įvairove. Pablo taip pat pristatys Granados universiteto Laisvosios programinės įrangos biuro vykdomas veiklas. Paskaita vyks Zoom platformoje anglų kalba – kviečiame registruotis visus, kas domisi Open Source! REGISTRACIJA>>

2021-10-25