Sidebar

Leidinio pradžia UnikumasTyrinėdami ir aprašinėdami įvairaus amžiaus knygas Vilniaus universiteto bibliotekininkai susidūrė su maloniu atradimu. Viename Bibliotheca Academiae Vilnensis (BAV) fondo konvoliute, t. y. kelių knygų surištų į vieną bloką rinkinyje, aptikta garsiosios Elzevyrų leidyklos 1677 metais Nyderlanduose, Leidene, išleista studento, greičiausiai Johaneso Hulsijo (Johannes Hulsius), disertacija „Disquisitionis historicæ qua Petrum Apostolum Romæ nunquam fuisse asseritur. Pars terttia et ultima“. Atlikus išsamią paiešką įvairiose Europos duomenų bazėse ir pasikonsultavus su Elzevyrus visą gyvenimą tyrinėjusiu profesoriumi emeritu iš Leideno universiteto Paulu Hoftijzeriu (Paul Hoftijzer), buvo prieita prie išvados, kad atrastas leidinys nebuvo iki šiol žinomas ir todėl jis kol kas gali būti laikomas vieninteliu pasaulyje išlikusiu, tai yra – unikumu.

Johaneso Hulsijo disertacija, kaip ir kiti įrišti konvoliute mokslo veikalai, priklauso protestantiškai tradicijai. To meto popiežiaus viršenybę pripažįstančiuose kraštuose tokie leidiniai nebuvo platinami, o laikomi eretiškais ir naikinami. Konvoliutas, kuriame nustatytas unikalus Elzevyrų spaustuvės leidinys, priklausė Slucko jėzuitų kolegijai, kuri iki 1773 metų priklausė Lietuvos jėzuitų provincijai. Jėzaus Draugijos statutas leido savo nariams naudotis eretikų knygomis tik kaip priemone prieš ideologinius priešus. Tokios knygos buvo saugomos atskirai nuo bendro knygų rinkinio, jose dažnai išbraukiamas autorius ar išplėšiamas antraštinis lapas. Taip atsitiko ir su VU bibliotekoje atrastu Elzevyrų unikumu – jis yra be antraštinio lapo, bet su jo neryškiu veidrodiniu įspaudu įsispaudusiu prieš ją įrištos knygos paskutiniame lape. Tokiu būdu ši knyga nenori prasmegti nebūtin, nesutinka su lotynišku posakiu memento mori, o su trenksmu grįžta į bendrą žmonijos atmintį.

Iliustracija iš: Spanheim, Friedrich (1632-1701); Hulsius, Johannes (veikė apie 1677). DISQUISITIONIS HISTORICÆ QUA Petrum Apostolum Romæ nunquam fuisse asseritur. PARS TERTTIA & VLTIMA. QVAM, Favente Deo Opt. Max. SUB PRÆSIDIO Reverendi, Clarißimi, Doctißimique Viri, D. FRIDERICI SPANHEMII... Publice ventilandam proponit JOHANNES HULSIUS.

Informaciją pateikė Mindaugas Marazas

2021-12-02

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku