Sidebar

Spindulys D.K.paroda į teksto vidų 2mb2021 m. gruodžio 7d. 14.30 val. Vilniaus universiteto bibliotekos galerijoje atidaroma tautodailininkės Dalios Kerpauskienės tekstilinių gobelenų paroda „Trumpa akimirka: tik 30 metų“.

Paroda veikia VU bibliotekos galerijoje (III a.) iki 2022 m. sausio 30 d.

Dalia Kerpauskienė yra baigusi Kauno technologijos universitetą (KTU). 1960–1993 dirbo Kauno šilko fabrike vyriausiąja koloriste – vadovavo kūrybiniam koloristų darbui.

Tekstilinius gobelenus pradėjo kurti nuo 1980 m. Yra surengusi apie 50 personalinių parodų Lietuvoje, Lenkijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje, Suomijoje. JAV – S. Balzeko muziejuje, M. K. Čiurlionio jaunimo centre ir Filadelfijoje buvo globojamos LUMA Čikagos skyriaus pirm. Romualdos Laurinaitytės Ryne (Jonson) ir garbiosios dailininkės Magdalenos Stankūnienės. Iškiliausi darbai iliustracijų pavidalu atgulė į bendrą dviejų menininkių – poetės Dalios Poškienės ir gobelenų autorės Dalios Kerpauskienės – albumą „Spalva ir žodis: tekstiliniai gobelenai ir eilėraščiai“.

Kuriami gobelenai – tai individualia technika atlikti tekstiliniai darbai. Visi jie yra vienetiniai, nepakartotini. Todėl autorė nuolat ieško naujų kompozicijų ir spalvų derinių. Turi ir savo darbo technologinių paslapčių. Tačiau darbų kūrybinės kompozicijos ir spalvų deriniai dažniausiai gimsta spontaniškai, tik esant puikiai kūrybinei nuotaikai ir nusiteikimui. Darbams atlikti naudoja natūralaus ir sintetinio pluoštų siūlus. Jie yra įvairaus storio ir struktūros. Siūlus dažo įvairiomis spalvomis ir šiame etape pasikliauna savo ilgamete koloristinio darbo patirtimi: reikia gerai žinoti įvairių pluoštų dažymo ypatumus, spalvų paruošimo ir dažymo technologiją. Gobelenai pateikiami įvairių matmenų ir apdailos būdų: mediniuose rėmuose, su kutais, apsiūti audiniu. Dažnai iš savo darbų sukomponuoja diptikus, triptikus ar kitas kompozicijas.

Savo tematika gobelenai taip pat yra įvairūs. Nesvetima yra abstrakti tematika, tačiau nemažai darbų parengta tautine tematika. Tipiški, lietuvišką būdą atitinkantys, spalvų deriniai yra tartum užprogramuoti mūsų pasąmonėje. Tačiau didžiausias spalvų derinių mokytojas yra gamta. Todėl neatsitiktinai nemažai darbų atlieka neišsemiama ir amžina gamtos tema.

D. Kerpauskienė – aktyvi visuomenininkė, dalyvauja švietėjiškoje veikloje, Lietuvos universitetų moterų asociacijos (LUMA) valdybos narė. LUMA – tarptautinė moterų organizacija įkurta 1919 Londone. 1991 asociacijos padalinys atkurtas Lietuvoje ir vienija aukštąjį išsilavinimą turinčias moteris, kurios sprendžia įvairius visuomeninius klausimus, dalyvauja tarptautinėje moterų organizacijų veikloje. LUMA savo veikloje siekia, kad būtų sprendžiamos moters orumo, lyčių lygybės, jaunimo auklėjimo, aplinkosaugos problemos.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. Už kultūrinę veiklą, už miesto vardo populiarinimą apdovanota Gerumo kristalu.

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė

2021-12-07

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku