Sidebar

Atidengus pastolius ant VU Istorijos fakulteto fasado atsivėrė anksčiau nematyti piešiniai. Kas ten pavaizduota?

 

laikrodziai

 

Mokslo istorikas profesorius Libertas Klimka teigia, kad labai neįprasta, kai ant to paties namo fasado pavaizduoti net trys saulės laikrodžiai. Profesoriui panašių yra tekę matyti Prahos jėzuitų universitete, Klementinume. O juk ten universiteto observatorijos įkūrėjas Tomas Žebrauskas mokėsi pas įžymųjį jėzuitų astronomą matematiką Jozefą Steplingą, Klementinumo universiteto observatorijos įkūrėją.

Įdomu ir tai, kad tie saulės laikrodžiai skirtingų sistemų. Viename jų – vadinamosios itališkos valandos, jos skaičiuoja laiką nuo vidurnakčio. Profesorius teigia, jog VU Didžiajame kieme esantis laikrodis visai kitoks, visų pirma todėl, kad jis ne ant pietinės sienos. Tai rodo, kad mokėta apskaičiuoti ir padaryti sudėtingesnius laikrodžius, tuo buvo rimtai užsiimta.

 

Laikrodukas

 

Tomas Žebrauskas buvo matematikas, astronomas ir architektas, suprojektavęs VU bibliotekos Baltąją salę, kurioje įkurta pirmoji observatorija Lietuvos ir Lenkijos valstybėje, o dabar – skaitykla.

Bibliotekos rankraščių skyriuje saugomi T. Žebrausko naujokyno laikų rankraštiniai moralinės teologijos kurso užrašai „Praxes“, kurių tituliniame puslapyje yra lietuviškas įrašas; taigi, architektas tikrai mokėjo lietuvių kalbą. Retų spaudinių skyriuje saugomos 25 T. Žebrausko bibliotekos knygos, pažymėtos specialia lipde.

Parengė Nijolė Bulotaitė

Nuotr. aut. Donatas Jarutis

2021-12-16

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku