Sidebar

document g5d00e4d2d 19202022 m. sausio 14 dieną VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre įvyko diskusija, kurios metu universiteto bendruomenei buvo pristatytas VU Atvirojo mokslo politikos gairių projektas, kurio, kaip ir vėliau seksiančio jo įgyvendinimo plano, parengimas numatytas universiteto 2021–2025 m. strateginiame plane. Diskusijos tikslas buvo supažindinti bendruomenę su dokumento projektu ir įsiklausyti į jos komentarus, lūkesčius bei nuogąstavimus dokumento atžvilgiu. Renginį, kuriame dalyvauti galima buvo ne tik gyvai, bet ir stebint bei komentuojant transliaciją VU bibliotekos YouTube kanale, moderavo bibliotekos veiklos analitikas Klaudijus Melys.

VU Atvirojo mokslo politikos gairių projektą rengė VU mokslo prorektorės įsakymu patvirtinta darbo grupė, apjungusi įvairių Universiteto kamieninių akademinių ir neakademinių padalinių bei studentų atstovus. Grupės darbą kuravo universiteto vicerektorė, mokslo prorektorė prof. Edita Sužiedėlienė. VU Atvirojo mokslo politikos gairių projektas universiteto Senate bus svarstomas vasario pabaigoje.

Renginio metu susirinkusieji buvo supažindinti su Gairių projekto turiniu bei jų kontekstu. Darbo grupės vadovė VU bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė trumpai pristatė parengtą dokumentą, o bibliotekos Mokslinės informacijos ir duomenų skyriaus darbuotojos Eglė Juodė ir dr. Gintė Medzvieckaitė supažindino su Arqus universitetų aljanso neseniai patvirtintu dokumentu, išsakančiu šio aljanso poziciją atvirojo mokslo atžvilgiu. Atvirojo mokslo principų taikymas tampa vis aktualesnis viso pasaulio mokslinei bendruomenei, todėl VU GMC Biotechnologijos instituto vyriausiasis mokslo darbuotojas prof. Saulius Gražulis glaustai pristatė pagrindinius argumentus, kodėl atvirasis mokslas naudingas mokslininkams ir visai visuomenei, o bibliotekos Mokslinės informacijos ir duomenų skyriaus vadovė Gitana Naudužienė šį pristatymą papildė keletu sėkmingo atvirojo mokslo principų įgyvendinimo Europos universitetuose pavyzdžių. Po pristatymų susirinkusieji turėjo galimybę išsakyti savo nuomonę apie VU Atvirojo mokslo politikos gairių projektą ir užduoti klausimus jį parengusiai darbo grupei. Diskusijoje pasisakė VU tarybos atstovas prof. dr. Arūnas Ramanavičius (Chemijos ir gamtos mokslų fakultetas), VU senato atstovas prof. dr. Julius Žilinskas (Matematikos ir informatikos fakultetas), Fizikos fakulteto dekanas prof. dr. Juozas Šulskus, Ekonomikos ir verslo administravimo fakulteto dekanė prof. dr. Aida Mačerinskienė, prof. dr. Ramūnas Birštonas (Teisės fakultetas), taip pat darbo grupės nariai. Diskusija parodė, kad labiausiai VU akademinę bendruomenę neraminantys su atviruoju mokslu susiję klausimai yra atvirosios prieigos publikacijų straipsnio apdorojimo mokesčių finansavimas ir aukštos publikacijų kokybės užtikrinimas, jeigu pirmenybė būtų teikiama grynosios atvirosios prieigos leidiniams.

Renginyje dalyvauti negalėję VU bendruomenės nariai gali peržiūrėti pirmojoje dalyje skaitytų pranešimų skaidres:

Vilniaus universiteto atvirojo mokslo politikos gairių projektas

Arqus universitetų aljanso atvirojo mokslo politikos dokumento pristatymas

Geroji atvirojo mokslo praktika Europos universitetuose

Atvirojo mokslo gairių projektas

 

Parengė Mokslinės informacijos ir duomenų skyrius

2022-01-25

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku