Sidebar

Šimaite 2Vilniaus universiteto biblioteka ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras kviečia į Rimanto Stankevičiaus knygos „Nepadariusi tautai gėdos: Onos Šimaitės gyvenimo fragmentai“ pristatymą vasario 2 d., trečiadienį, 16 val. Vilniaus universiteto bibliotekos P. Smuglevičiaus salėje (Universiteto g. 3, I a.)

Tai jau antra šio autoriaus knyga, skirta šiai ypatingai moteriai, gelbėjusiai gyvybes.

Ona Šimaitė (1894–1970) – žydų gelbėtoja, Pasaulio tautų teisuolė, Vilniaus universiteto bibliotekininkė. Vilniaus universiteto bibliotekoje ji dirbo 1940–1944 metais, su universiteto valdžios žinia keliaudavo į getą neva susigrąžinti bibliotekos knygų, bet iš tiesų gabendavo laiškus, siuntinius, maistą, ginklus, o išnešdavo slėpti žydų kultūros vertybes, net žydų vaikus. Ši moteris rūpinosi gyvybių išsaugojimu, rizikuodama padėdavo gauti padirbtus dokumentus, tam rinko lėšas, ieškojo paramos. Gete uždarytiems, į mirties akis žvelgiantiems, pažemintiems žmonėms labai svarbus buvo ir jos moralinis palaikymas, suteikiantis vilties ir stiprybės. Gestapas ją buvo suėmęs du kartus. O trečią kartą suėmus O. Šimaitė buvo nuteista mirties bausme ir kankinama. Universitetui pavyko bausmę išpirkti ir pakeisti kalėjimu koncentracijos stovykloje. Taip ji atsidūrė Prancūzijoje ir po karo į Lietuvą nebesugrįžo. 1953–1956 m. gyveno Izraelyje, po to vėl grįžo į Prancūziją.

Tiek veiklos gete metais, tiek ir po karo ji tarsi rezgė tinklą, kuriuo keliaudavo knygos, dokumentai, informacija. VU bibliotekos Rankraščių skyriuje, M. Mažvydo bibliotekoje  saugoma šimtai jos ir jai rašytų laiškų. O. Šimaitės vardas ilgą laiką daug plačiau buvo žinomas užsienyje nei Lietuvoje. Ją  atsiminimuose minėjo, apie ją rašė išgelbėti vaikai, išlikę gyvi geto kaliniai.

Vilniaus universiteto alumnas, teisininkas Rimantas Stankevičius Onos Šimaitės gyvenimą ir likimą nuosekliai tyrinėja jau daugiau nei du dešimtmečius. Po kruopelę rinko ir skaitė išlikusią medžiagą, laiškus, kalbino ją pažinojusius žmones, jo pastangų dėka atsirado ir paminklinė lenta VU kieme, VU bibliotekos Rankraščių skyrius pasipildė nauja medžiaga apie Oną Šimaitę.

Skaitant knygos puslapius, apžiūrinėjant stropiai surinktas išlikusias nuotraukas, faktus, liudijančius šios moters pasiaukojimą ir  taurumą, Ona Šimaitė tarsi sugrįžta į Lietuvą ir jos atminimas atgyja, skatindamas nepamiršti kuklių kasdienybės herojų, įveikusių niūriausią tamsą ir išsaugojusių žmogiškumą, tapusių įkvepiančiu pavyzdžiu.

Pasaulio tautų teisuolių sąraše – 917 žydų gelbėtojų pavardžių iš Lietuvos, tarp kurių pirmoji įrašyta Ona Šimaitė.

Pristatyme dalyvaus ir žodį tars VU bibliotekos generalinė direktorė I. Krivienė, LGGRTC generalinis direktorius dr. A. Bubnys, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky, knygos autorius R. Stankevičius.

Primename, jog renginyje būtini respiratoriai.

2022-01-31

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku