Sidebar

2017 VU TSPMI miniVilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas (VU TSPMI) – viena ryškiausių socialinių mokslų įstaigų regione. Institutas ugdo kūrybišką, inovatyvią, kritiškai mąstančią jaunąją kartą – universalaus išsilavinimo, plataus akiračio, smalsų, vertybiškai orientuotą ir visuomeniškai aktyvų jaunimą.

Įsteigtas 1992 m., vos atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, tuometinis Tarptautinių santykių institutas vienas pirmųjų Baltijos šalyse ėmė plėtoti politikos mokslus ir netrukus tapo itin aktyviu akademinio ir visuomeninio regiono gyvenimo dalyviu. Veiklą institutas pradėjo dvejų metų tarptautinių santykių ir diplomatijos studijų programa, išugdė nemažą dalį jaunosios kartos Lietuvos diplomatinio korpuso narių ir išaugo į aukštojo mokslo įstaigą, kuri ruošia politikos mokslų, tarptautinių santykių ir viešojo administravimo specialistus.

Dabar institutas vykdo trijų pakopų studijas: Politikos mokslų bakalauro programą, šešias magistro programas – Europos studijų, Šiuolaikinės politikos studijų, Tarptautinių santykių ir diplomatijos, Viešosios politikos analizės, Politikos ir medijų bei Rytų Europos ir Rusijos studijų (anglų k.) – bei doktorantūros studijas.

Viena iš ryškiausių instituto savybių – glaudi bendruomenė, kuri jungia įvairių kartų VU TSPMI studentus/-es, alumni, dėstytojus/-as ir administraciją. Įsilieti į bendruomenę studentams/-ėms padeda keturios studentų organizacijos: Šv. Tomo Moro klubas, Studentų Atstovybė TSPMI, Korporacija RePublica bei Studentų Mokslinė Draugija. Glaudūs ryšiai, susiformavę studentiškose organizacijose, paskaitose, seminaruose ar instituto renginių metu išlieka tvarūs dar ilgą laiką.

Pripažintų ir perspektyviausių Lietuvos mokslininkų/-ių bei dėstytojų kolektyvas nuolat siekia tarpdiscipliniškumo ir šiuolaikiškos mokymo metodikos, leidžiančios ugdyti kritinį ir kūrybinį mąstymą. Institute atliekami aktualūs tyrimai ir profesionali politinė ekspertizė, bendradarbiaujama su pirmaujančiais Europos ir viso pasaulio universitetais bei tyrimų centrais.

Instituto ekspertai/-ės analizuoja svarbiausias šalies ir tarptautinės politikos problemas, vykdo mokslinius ir taikomuosius tyrimus viešosios politikos, tarptautinių santykių, politinės sociologijos, politikos teorijos ir kitose srityse. VU TSPMI mokslininkai/-ės, teikdami/-os ekspertines žinias, prisidėjo prie Lietuvos integracijos į ES ir NATO, šalies viešojo sektoriaus reformų, tarptautinio bendradarbiavimo plėtros.

VU TSPMI vyksta svarbiausi šalies politikos mokslų renginiai – konferencijos, seminarai, apskritojo stalo diskusijos; čia dalyvauja geriausi Lietuvos ir pasaulio mokslininkai. Lietuvoje viešintys aukščiausio rango politikai ir diplomatai viešąsias paskaitas akademijai, politikos formuotojams ir vykdytojams bei žiniasklaidai ir nevyriausybinio sektoriaus atstovams skaito būtent institute.

Paroda veikia VU bibliotekos Baltojoje salėje (IV a., Universiteto g. 3) iki 2022 m. kovo 7 d.

Informaciją pateikė Snieguolė Misiūnienė

2022-02-07

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku