Sidebar

Naujiena Atviruju duomenu dienaŠeštadienį, kovo 5 d., minime tarptautinę Atvirųjų duomenų dieną. Ji suteikia  mums progą įvertinti, kokią naudą žmonijai suteikia duomenys, atveriami valstybės institucijų, įvairių organizacijų ir įmonių.

Atvirieji duomenys – tai statistiniai, administraciniai, mokslinių tyrimų ar kitokie duomenys, kuriuos bet kas gali laisvai naudoti ir platinti be papildomų reikalavimų, išskyrus reikalavimą nurodyti duomenų šaltinį arba reikalavimą pakartotinai naudoti duomenis tik tomis pačiomis sąlygomis.

Atvirųjų duomenų diena minima nuo 2010 metų pelno nesiekiančios organizacijos „Atvirųjų žinių fondas” (angl. Open Knowledge Foundation) iniciatyva. Vien praėjusiais metais šią dieną įvyko per 300 renginių visame pasaulyje – hakatonų, edukacinių užsiėmimų ir kitų.

Šių metų Atvirųjų duomenų diena ragina atkreipti dėmesį į penkias sritis, kuriose atvirieji duomenys galėtų prisidėti prie teigiamų pokyčių:

  • Aplinkos apsauga
  • Viešųjų lėšų judėjimas
  • Atviri žemėlapiai
  • Vystymosi lygybė
  • Vandenynai

Kviečiame ir Jus išnaudoti atvirųjų duomenų teikiamas galimybes! Jei nežinote kur pradėti ieškoti atvirųjų duomenų, primename, kad Lietuvos viešojo sektoriaus atvirųjų duomenų, kaip ir nuorodų į jais paremtas aplikacijas, galima rasti Lietuvos atvirųjų duomenų portale. Atvirųjų mokslinių tyrimų duomenų galima rasti, o taip pat atverti savo sukurtus mokslinių tyrimų duomenis, Nacionaliniame atviros prieigos mokslinių tyrimų duomenų archyve (MIDAS).

Gintė Medzvieckaitė

2022-03-04

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku