Sidebar

Kovo 8 dieną dailininkui, tapytojui, monumentaliosios dailės kūrėjui, skulptoriui, grafikui, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui Antanui Kmieliauskui (1932–2019) būtų sukakę 90 metų.

Vilniaus universiteto 400 metų jubiliejaus proga menininkas freskomis išpuošė Rektoriaus aulą ir buvusį universiteto knygyną Littera. Auloje šviesiomis ir šiltomis spalvomis alsuojančiose kompozicijose jis nutarė pavaizduoti to meto žmonių gyvenimą ir atspindėti Lietuvos liaudies meną. Knygynėlio skliautuose atvaizduota universiteto istorija, žymiausios asmenybės.

A. Kmieliauskas yra nutapęs Rainių kančios koplyčios freskas, taip pat freską Vilniaus jėzuitų gimnazijoje, buvusiame planetariume, Lietuvos kooperatyvų sąjungoje. Rainių kančios koplyčios ir kitus darbus atlikti dailininką pakvietė po to, kai pamatė jo darbus universitete. Mat, buvo užsitraukęs valdžios nemalonę dėl bažnyčiai sukurtos Šv. Kristoforo skulptūros. Darbui universitete A. Kmieliauską prikalbino dailininkas Petras Repšys.

Kmieliauskas 2mg

Dailininko tapytos freskos puošia Šv. Kazimiero bažnyčios altorių, Bistrampolio knygnešių koplyčią. Vilniuje pastatytos gerai žinomos skulptūros – Šv. Kristoforo skulptūra prie Šv. Mikalojaus bažnyčios ir paminklas kunigui Broniui Laurinavičiui jo žūties vietoje.

Nors A. Kmieliauskas baigė aliejinės tapybos specialybę Dailės institute, bet labiausiai išgarsėjo kaip grafikas. Turtingą jo grafikos darbų, eskizų ir ekslibrių rinkinį turi ir VU biblioteka. Čia saugomi 425 jo darbai: piešiniai, ekslibriai, eskizai. Grafikos kabinete saugomi darbai labai skiriasi nuo spalvotų, renesansinio stiliaus freskų. Biblioteka turi ir kelis VU bibliotekai skirtus ekslibrius. A. Kmieliausko kurti ekslibriai originalūs, spalvoti, tarsi miniatiūriniai grafikos darbai.

 

exlibris Kmieliauskas 2

 

exlibris Kmieliauskas

Parengė Nijolė Bulotaitė

2022-03-08

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku