Sidebar

VideohhVU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre (MKIC) lankytojai kviečiami pamatyti parodą, kurioje pristatomos Lietuvos paveldo vertybės, įtrauktos į UNESCO sąrašus ir registrus.

Lietuva turi 11 vertybių, esančių skirtinguose UNESCO tarptautiniuose sąrašuose, kurių unikalios ir išskirtinės savybės turtina viso pasaulio kultūros ir paveldo lobyną. Visas šias vertybes (Vilniaus istorinį centrą, Kuršių neriją, Kernavę, Struvės geodezinį lanką, Sutartines, Baltijos valstybių dainų ir šokių šventes, Kryždirbystę, Baltijos kelio dokumentus, Radvilų archyvus, Liublino unijos akto dokumentus, Žuvinto biosferos rezervatą) vienija ypatingas žmonių bendradarbiavimas, kultūros bei gamtos sambūvis, aktualus visais laikais.

Materialųjį, nematerialųjį bei dokumentinį paveldą pristatantys parodos stendai supažindina su visomis į UNESCO sąrašus ir registrus (UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklą, Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą, tarptautinį registrą „Pasaulio atmintis”) įrašytomis Lietuvos paveldo vietovėmis, tradicijomis bei dokumentais. Ekspozicija taip pat išsiplečia į virtualią erdvę – įsidiegus mobiliąją programėlę, lankytojai kviečiami „pabendrauti“ su vertybėms neabejingais žaismingais personažais.

Paroda buvo sudaryta siekiant paminėti 2020-uosius UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metus. Ekspozicijos grafinį dizainą kūrė Vilniaus dailės akademijos Grafinio dizaino katedros baigiamojo kurso studentai.

UNESCO organizacija, įrašydama į savo sąrašus skirtingų šalių paveldo vertybes, įtvirtina taikos kultūros, solidarumo ir lygiavertiškumo principus, siekdama gerinti kultūros ir paveldo svarbos suvokimą globaliame ir nacionaliniuose kontekstuose.

Paroda veiks iki š.m. rugpjūčio 30 d. (VU bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre, Saulėtekio al. 5, Vilniuje).

Unesco paroda 2

Sutartinės 2

Unesco 3

Nuotr. autorius: Ignas Miškinis

2022-04-19

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku