Sidebar

open book g637030052 1920VU biblioteka pristato VU mokslinės veiklos cituojamumo analizę pagal InCites Essential Science Indicators (ESI) analitinio įrankio duomenis. Ši sistema identifikuoja per paskutinius dešimt metų labiausiai cituotas publikacijas, kurios paskelbtos dvejose Web of Science Core Collection (toliau – WoSCC) indeksuojamose duomenų bazėse (Science Citation Index-Expanded ir Social Science Citation Index). Pastarųjų straipsnių citavimai skaičiuojami iš leidinių, kurie indeksuojami trijose WoSCC duomenų bazėse – Science Citation Index-Expanded; Social Science Citation Index ir Arts & Humanities Citation Index. Remiantis citavimo skaičiumi, pateikiami autorių, mokslo krypčių, institucijų bei šalių citavimo reitingai*.

Per pastaruosius 10 metų (duomenys rinkti 2022 04 25 – aut. past.) su VU prieskyra paskelbtos 10 165 publikacijos, kurios atitinka ESI reitingo minimalius citavimų reikalavimus.

Tarp reitinguojamų Lietuvos institucijų, daugiausiai publikacijų paskelbė VU, tačiau pagal publikacijų citavimų vidurkį pirmą vietą išlaiko VU Santaros klinikos.

Pagal ESI mokslo krypčių reitingą VU lyderiauja  jau šešiose (anais metais buvo keturios)  mokslo kryptyse  – fizikos, klinikinės medicinos, chemijos; molekulinės biologijos ir genetikos, biologijos ir biochemijos bei socialinių mokslų kryptyse (prie jau nusistovėjusių mokslo krypčių prisijungė naujos – socialinių mokslų ir molekulinės biologijos ir genetikos mokslo kryptys). VU tyrėjai paskelbė 154 gausiausiai cituojamas publikacijas, iš jų fizikos – 58; klinikinės medicinos – 34; chemijos – 16; molekulinės biologijos ir genetikos – 9;  biologijos ir biochemijos – 7 ir socialinių mokslų – 4. Pagal ESI iš viso yra reitinguojami 18 Vilniaus universiteto tyrėjų. 

Žvelgiant į Lietuvos tyrėjų citavimo rodiklius matyti, kad daugiausia cituojama yra molekulinės biologijos ir genetikos bei imunologijos sričių publikacijos. Pastebima, kad imunologijos kryptyje Lietuva išlaiko aukščiausią citavimo vidurkį ne tik tarp Baltijos šalių, bet ir pasauliniu lygiu. Lyginant su Baltijos šalimis, Lietuva gana aukštą citavimo vidurkį išlaiko kompiuterių mokslų ir geomokslų srityje, tačiau ją kiek lenkia Estijos tyrėjai pagal citavimo vidurkį.

Su pilna ataskaita kviečiame susipažinti čia: ATASKAITA>>

* Į ESI patenka tik tos publikacijos, kurios gali turėti įtakos mokslinei literatūrai – t. y. moksliniai straipsniai ir mokslinės apžvalgos. Publikacijos reitinguojamos 22 mokslo kryptyse. Kiekvienoje mokslo kryptyje yra nustatytos citavimo ribos.

Parengė skyrius: Modus

2022-05-12

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku