Sidebar

Inkunabulas Marazas 2Vilniaus universiteto biblioteka turi pačią didžiausią inkunabulų (ankstyviausiojo spaudos laikotarpio knygų) kolekciją Lietuvoje. Retų spaudinių skyrius siunčia iš savo ypač senų knygų pasaulio džiugią naujieną – ši kolekcija pasipildė dar vienu nauju inkunabulu.

Tai 1499 m. liepos 14 d. išspausdinta vengrų pranciškonų vienuolio Osvaldo de Lasko (Osualdus de Lasco, apie 1450–1511 m.) knyga „Labai naudingi pamokslai apie šventuosius“[1]. De Lasko ir jo mokytojas Pelbartas iš Temesvari (Pelbárt Temesvári, 1435–1504 m.) yra vieninteliai viduramžiais spausdintų pamokslų rinkinių autoriai vengrai. Ši knyga – jau antrasis mūsų bibliotekoje saugomas Osvaldo de Lasko inkunabulas[2].

Naujai identifikuotas inkunabulas buvo parengtas leidėjo Johano Rynmano (Rynmann, Johannes, prieš 1475–1522 m.) Augsburge, Vokietijoje, ir išspausdintas spaustuvininko Heinricho Grano (Gran, Heinrich, apie 1450–1523 m. ar 1527 m.) Hagnò mieste Prancūzijoje. Įdomu tai, kad Johanas Rynmanas yra laikomas pirmuoju knygų nespausdinusiu leidėju. Skirtingai nei dauguma to meto leidėjų, Rynmanas samdydavo kitus, kad jie atliktų techninę spausdintinės medžiagos gamybą. Jis tuo tarpu labiausiai susikoncentravo tik į savo išleistų knygų platinimą ir pardavimą.

Su Rynmanu bendradarbiavęs spaustuvininkas Heinrichas Granas yra laikomas vienu iš trijų knygų spausdinimo pradininkų Elzase. Daugumą knygų, kurių buvo virš 200, išspausdino bendradarbiaudamas su tuo pačiu Johanu Rynmanu. Verta paminėti, kad yra išlikę 40 spaustuvininko Grano asmeninės bibliotekos knygų – jos yra saugomos Hagnò miesto bibliotekoje su jo paties ranka rašytais inicialais – HG.

Vilniaus universiteto bibliotekoje identifikuotas de Lasko knygos egzempliorius yra išlikęs be pradžios (54 trūkstami lapai) ir pabaigos (91 trūkstamas lapas). Tačiau visi kiti 229 išlikę lapai yra gana geros būklės. Knygoje yra religinio turinio marginalijų rusėnų ir lotynų kalba bei nuorodinių rankyčių.

Tikėkimės, kad jau daugiau nei pusę tūkstantmečio egzistuojantis šis ir visi kiti Vilniaus universiteto bibliotekos inkunabulai pragyvens visus pasaulyje esamus ir būsimus neramumus ir toje pačioje Vilniaus universiteto bibliotekoje galės švęsti ir viso tūkstančio metų jubiliejų. VU bibliotekos Retų spaudinių skyrius šiame ilgame inkunabulų egzistavimo kelyje pasižada jiems padėti – juos saugoti ir prižiūrėti. 

inkunabulas Marazas 3

[1] Osualdus de Lasco.   Sermones de sanctis perutiles a quoda[m] fratre hu[n]garo ordi[ni]s mi[n]oru[m] de obserua[n]tia co[m]portati Biga salutis intitulati feliciter incipiu[n]t. Haguenau, 1499 07 14 (Ink. 48).

[2] Kitas de Lasko VU bibliotekoje saugomas inkunabulas: Osualdus de Lasco. Sermones d[omi]nicales perutiles. Haguenau, 1499 09 28 (Ink. 51).

Informaciją pateikė Mindaugas Marazas

2022-05-17

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku