Sidebar

Unesco savaitė1Rugsėjo 23 dieną, Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus pristatytas leidinys „Fiksuoti istoriją. Lietuvos dokumentinis paveldas, įrašytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ tarptautinį ir nacionalinį registrus“. Specialus leidinys, pristatantis  išskirtinės vertės dokumentinio paveldo objektus, įrašytus į šios programos tarptautinį ir nacionalinį registrus, parengtas šiais metais minint UNESCO programos „Pasaulio atmintis” 30-ties metų sukaktį.

Šiuo metu Tarptautiniame registre įrašyti 3 pasaulinės reikšmės objektai, saugomi Lietuvoje ir kaimyninėse valstybėse. Visi jie liudija istorijos įvykius ar reiškinius, turėjusius ne tik valstybinę, bet ir pasaulinę reikšmę: „Baltijos kelio – žmonių grandinės“ dokumentų kompleksas, Radvilų archyvų ir Nesvyžiaus bibliotekos kolekcija bei Liublino unijos aktas.

Kas dvejus metus pasipildančiame Lietuvos nacionaliniame registre šiuo metu įregistruoti 82 dokumentai ar jų rinkiniai, dokumentuojantys įvairius valstybės istorijos įvykius ar raidos etapus. 42 iš jų yra pripažinti regioninės ir 40 – nacionalinės reikšmės dokumentais. Pirmieji 12 objektų buvo įrašyti 2006 m. Pirmasis numeris simboliškai suteiktas Martyno Mažvydo „Katekizmui“ – pirmai spausdintai knygai lietuvių kalba, vieninteliam egzemplioriui Lietuvoje, saugomam VU bibliotekoje.

Renginio dalyviams leidinį „Fiksuoti istoriją. Lietuvos dokumentinis paveldas, įrašytas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ tarptautinį ir nacionalinį registrus“ pristatys jo sudarytoja Miglė Mašanauskienė. Dokumentinio paveldo objektus pristatys VU bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus Kultūrinės veiklos vadybininkė Asta Bielinskienė ir Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos Knygos muziejaus skyriaus darbuotoja Agnė Zemkajutė.

Leidinio pristatymo renginyje dalyviai taip pat bus pakviesti susipažinti su keliais įdomiais ir labai skirtingais dokumentinio paveldo objektais: XX a. pradžios lietuviškų šelako plokštelių kolekcija, Vilijos-Neries aukštupio žemėlapiu, sudarytu 1857 m. grafo Konstantino Tiškevičiaus surengtos ekspedicijos metu, ir Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos privilegija Vilniaus katedrai.

Renginys vyks Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Renginių erdvėje (III a.). Jį stebėti taip pat bus galimybė nuotoliu būdu.

Šis renginys yra Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos rugsėjo 19–23 d. organizuojamos „UNESCO savaitės“ dalis. Renginių ciklo tikslas – suburti skirtingų sektorių ir organizacijų atstovus, Lietuvos ir užsienio šalių ekspertus bendroje susitikimų, pokalbių ir diskusijų platformoje bei aptarti aktualias UNESCO temas ir veiksmus švietimo, mokslo, kultūros, informacijos ir komunikacijos srityse. Daugiau informacijos rasite www.unesco.lt ir www.facebook.com/UNESCO.LT

2022-09-19

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku