Sidebar

Baltoji salė sumažintaLietuvių katalikų mokslo akademija (LKMA) yra seniausia Lietuvos akademinė organizacija, vienijanti lietuvius mokslininkus bendram mokslo, kultūros ir visuomeniniam darbui. Jos ypatingas statusas pabrėžtas Lietuvos Respublikos Mokslo ir studijų įstatyme. LKMA tikslai – telkti lietuvius katalikus mokslininkus, ugdyti jaunąją intelektualų kartą, prisidėti prie mokslo žinių ir krikščioniškosios kultūros sklaidos Lietuvos visuomenėje.

1922 m. spalio 22 d. Kaune įkurtos Akademijos šimtmetį galima padalyti į tris laikotarpius. Pirmasis, Lietuvos Respublikoje, truko iki 1940 m., kai sovietų valdžia Akademiją uždarė, o jos rinkinius (biblioteką ir archyvą) nacionalizavo. Antrasis prasidėjo 1954–1956 m., LKMA veiklą atkūrus išeivijoje. Šiuo laikotarpiu Akademijos narių skaičius gerokai išaugo, JAV, Kanadoje ir Vokietijoje įsikūrė 12 židinių (skyrių), o Centro valdyba veikė Romoje. 1990–1992 m. LKMA atkurta Lietuvoje, į Vilnių perkelta Centro valdybos buveinė. Pastaruoju metu glaudesni ryšiai susiejo Akademiją su tarptautine katalikų intelektualų federacijų asociacija „Pax Romana“.

Išbandoma istorijos pervartų ir mėgindama atsiliepti į specifines aktualijas, per ištisą šimtmetį LKMA išlaikė principinį savo veiklos tęstinumą – buvo ir yra rengiami bei publikuojami mokslo leidiniai, telkiami tyrinėtojai ir tyrinėjimai, globojami perspektyvūs studentai, stengiamasi visuomenėje liudyti vaisingą mokslo ir krikščionybės jungtį. Išliko ir LKMA vidinė struktūra – dabar, kaip ir 1922 metais, Akademiją sudaro nariai, nariai mokslininkai (arba nariai akademikai), nariai rėmėjai ir garbės nariai.

LKMA šimtmečiui skirtoje parodoje atspindimi trys Akademijos gyvavimo etapai: trys pirmieji stendai skirti LKMA istorijai iki 1940 m., šeši tolimesni – jos gyvavimui išeivijoje, du paskutiniai – 1990 m. Lietuvoje atkurtos Akademijos veiklai. Dviejuose stenduose eksponuojami senieji žemėlapiai iš LKMA įgyto istoriko prof. Zenono Ivinskio rinkinio.

Parodos pagrindą sudaro Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomi dokumentai, spaudiniai ir nuotraukos. Juos papildo objektai iš Lietuvos centrinio valstybės archyvo, Centrinės Europos jėzuitų provincijos Vilniaus archyvo ir Lietuvių katalikų mokslo akademijos fondų. Parodą parengė VU bibliotekos Rankraščių skyriaus darbuotoja Loreta Vinclovienė, parodos konsultantas – dr. Liudas Jovaiša.

Paroda veikia VU bibliotekos Baltojoje salėje (IV a., Universiteto g. 3) iki lapkričio 30 d.

Doc. dr. Liudas Jovaiša, VU Istorijos fakultetas, Senovės ir vidurinių amžių istorijos katedra

2022-10-20

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku