Sidebar

Šių metų lapkričio 24 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje organizuojama mokslinė konferencija „Istorijos saugotojų istorija: atminties institucijų istorijos tyrinėjimų retrospektyva, dabartis, ateities galimybės“, skirta šios bibliotekos 100-mečiui paminėti. Konferencijoje mokslinius pranešimus skaitys ir Vilniaus universiteto bibliotekos kolegos – Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė Nijolė Klingaitė-Dasevičienė bei Retų spaudinių skyriaus bibliotekininkas Mindaugas Marazas. Stebėti renginį bus galima ir nuotoliniu būdu.

Pagrindinis šios rengiamos konferencijos tikslas – apžvelgti atminties institucijų atsiradimo, raidos ir vaidmens visuomenės gyvenime tyrinėjimų būklę Lietuvoje ir užsienyje, pristatyti skirtingų šalių situaciją šioje srityje, aptarti galimas tyrinėjimų kryptis, metodus bei problemas ir nubrėžti tolimesnes tyrimų gaires. Savo patirtimis, tyrimais ir įžvalgomis konferencijoje dalinsis gausus būrys kultūros paveldo specialistų iš įvairių Lietuvos bibliotekų, muziejų, archyvų, taip pat užsienio svečiai iš Latvijos ir Škotijos.

Nijolė Klingaitė-Dasevičienė konferencijos dalyviams skaitys pranešimą Paveldo dokumentai kaip institucijos istorijos šaltiniai: Vilniaus universiteto bibliotekos atvejis, kuriame pristatys pastaraisiais metais VU bibliotekoje vykdytus mokslinių tyrimų projektus ir jų rezultatus. Pagrindinis šių projektų tyrimų objektas – bibliotekoje saugomos ir su jos istorine raida susijusios paveldo kolekcijos ar pavieniai dokumentai, o viena pagrindinių tyrimų krypčių – kolekcijų rekonstrukcija, siekiant atskleisti sąsajas tarp objektų ir jų savininkų.

Mindaugas Marazas savo pranešimu Atradimai Bibliotheca Academiae Vilnensis knygų kolekcijoje: Pinsko seminarijos knygos renginio svečiams atskleis, kokios paslaptys aptinkamos Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomose senojo universiteto knygų kolekcijoje (Bibliotheca Academiae Vilnensis). Šios medžiagos tyrimas atskleidė netikėtas sąsajas su 1925–1939 metais Pinske veikusia Aukštosios dvasinės šv. Tomo Akviniečio seminarijos biblioteka, kuri buvo tikra senojo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės krašto – Polesės su Pinsku priešakyje katalikiškosios atminties saugotoja.

Visos dienos trijų dalių konferenciją stebėti bus galima Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Facebook paskyroje. Pradžia 9 val.

Konferencijos programą rasite pasirinkę šią nuorodą.

Informaciją pateikė Ramunė Gedvilaitė

2022-11-23

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku