Sidebar

analytics g08a5b3e12 1920Clarivate Analytics paskelbė 2022 m. aukščiausiai cituojamų mokslininkų sąrašą pagal Web of Science duomenų bazės duomenis. Šių mokslininkų publikacijos patenka tarp 1 proc. labiausiai cituojamų savo mokslų srityse. Šiame sąraše yra 6938 tyrėjai iš 70 šalių.  82,9 proc. šiame sąraše esančių tyrėjų yra iš 10 šalių, o 71.4 proc. yra iš penkių šalių; šiose šalyse yra didžiausia talentingiausių mokslininkų koncentracija. Daugiausia aukščiausiai cituojamų tyrėjų yra JAV – 38,3 proc., antroje vietoje – Kinija (16,2 proc.) ir trečioje – Didžioji Britanija (8, proc.). Aukščiausiai esanti Europos sąjungos šalis – Vokietija, užima ketvirtą vietą (5.1 proc.). Kinija šiais metais žymiai padidino savo labiausiai cituojamų tyrėjų dalį, reikšmingai sumažėjo (1,4 proc.) JAV cituojamų tyrėjų dalis ir dešimtuke atsirado nauja šalis – Singapūras.

Institucijų reitinge pirmauja Harvardo universitetas (JAV), kuriame dirba 233 aukščiausiai cituojami tyrėjai. Antroje vietoje yra Kinijos mokslų akademija (Kinija) – 228 tyrėjai. Trečioje vietoje – Stanfordo universitetas JAV (126 tyrėjai). Europos Sąjungos institucijos, patekusios į sąrašą, yra Maxo Plancko mokslo pažangos draugija, Vokietijos mokslinių tyrimų institutų asociacija – 7 vieta su 67 aukščiausiai cituojamais tyrėjais ir Utrechto Universitetas – 44 vieta ir 29 tyrėjai.

Į aukščiausiai cituojamų mokslininkų sąrašą taip pat pateko du mokslininkai iš Lietuvos – Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorius dr. Linas Mažutis ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto profesorius dr. Zenonas Turskis. Daugiau informacijos galite rasti čia.

Informaciją pateikė Gitana Naudužienė

2022-11-25

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku