Sidebar

Zaborskaites portrMaloniai kviečiame į parodos „Pašaukta literatūrai. Prof. Vandai Zaborskaitei – 100“ atidarymą 2022 m. gruodžio 9 d., 10.30 val. VU bibliotekos Baltojoje salėje (Universiteto g. 3, IV a.).

Literatūros ir kultūros istorikė Vanda Zaborskaitė – Vilniaus universiteto žmogus. Su Universitetu suaugo dar Antrojo pasaulinio karo metais, kai čia 1941-aisiais pradėjo studijuoti lietuvių kalbą ir literatūrą, klausytis Vinco Mykolaičio-Putino, Balio Sruogos, Vinco Krėvės, Mykolo Biržiškos, Vosyliaus Sezemano, Levo Karsavino paskaitų, o Šv. Jonų bažnyčioje – kunigo Alfonso Lipniūno pamokslų. „Universitetas užbūrė iš karto ir jau visiems laikams“, – prisimins.   

Jurgio Lebedžio pakviesta, 1950–1961 m. dirbo Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedroje. Kartu su Vincu Mykolaičiu-Putinu, Meile Lukšiene, Jurgiu Lebedžiu nelaisvės metais dėjo pamatus universitetinėms lituanistikos studijoms.

„Visi žiūrėjome į literatūrą kaip į tautos kultūros ir tautinio sąmoningumo reiškėją“, rūpėjo, kad „būtų išlaikytas kultūros tęstinumas“, – pasakos jauniems kolegoms.

Pirmoji studentams perskaityta paskaita – apie Motiejų Kazimierą Sarbievijų. Iš Universitete rengtų lietuvių literatūros istorijos, literatūros mokslo įvado, literatūros teorijos paskaitų, vesto Maironio seminaro vėliau išaugo Vandos Zaborskaitės knygos: „Realizmo klausimai“ (1957), „Eilėraščio menas“ (1965), „Šimtas literatūros mįslių“ (1966), „Maironis“ (1968), solidžiais įvadais aprūpinta dvitomė akademinių tekstų antologija „Poetika ir literatūros estetika“ (1978, 1989), vadovėlis aukštosioms mokykloms „Literatūros mokslo įvadas“ (1982). Tarp jos studentų – Justinas Marcinkevičius, Jonas Kazlauskas, Janina Degutytė, Juozas Tumelis, Juozas Girdzijauskas, Tomas Venclova, Judita Vaičiūnaitė, Romualdas Ozolas.

1959 m. Vanda Zaborskaitė kartu su kolegėmis lituanistėmis buvo viešai pasmerkta Kolonų salėje „dėl nacionalizmo“, o 1961 m. pašalinta iš Universiteto. 1962–1971 m. glaudėsi Istorijos instituto Menotyros skyriuje. Čia parašė studiją apie Renesanso istoriką Motiejų Strijkovskį, mokyklinio teatro istoriją „Prie Lietuvos teatro ištakų“, laisvalaikiu – daktarinę disertaciją apie Maironį. 1969 m. Vilniaus universiteto Kolonų salėje įvyko iškilmingas disertacijos gynimas. Deja, LKP CK sekretoriaus Antano Sniečkaus pažadas leisti disertaciją apsigynusiai Vandai Zaborskaitei sugrįžti į Vilniaus universitetą liko netesėtas.

Sąjūdžio laikais, 1988-ųjų spalį, VU Lietuvių literatūros katedra surengė Vinco Krėvės auditorijoje prieš tris dešimtmečius iš Universiteto atleistų mokslininkių Vandos Zaborskaitės, Meilės Lukšienės, Aurelijos Rabačiauskaitės ir Irenos Kostkevičiūtės pagerbimą. „Norėčiau išsakyti meilę, dėkingumą ir laimės jausmą, kad visi esame kartu, visi esame tos pačios Universiteto lituanistinės šeimos broliai ir seserys“, – kalbėjo tąsyk Profesorė.

Paskutiniais gyvenimo metais iš savo asmeninių santaupų Vanda Zaborskaitė skyrė premijas gabiems Vilniaus universiteto magistrantams, rašantiems darbus iš lietuvių literatūros klasikos. Šios Profesorės premijos studentams teikiamos iki šiol.

Paroda veikia VU bibliotekos Baltojoje salėje (Universiteto g. 3, IV a.) iki 2023 sausio 23 d.

Dr. Darius Kuolys, VU Filologijos fakulteto Baltijos kalbų ir kultūrų institutas

Naujieną pateikė S. Misiūnienė

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos Sutinku